József, Bánk
-6 °C
0 °C

Vészesen terjed a madárinfluenza Törökországban

2006.01.10. 16:39
Törökországban öt új madáráinfluenzás beteget regisztráltak kedden. A vírus jelen van már az ország keleti, északi és középső részén, a hatóságok próbálják megfékezni a további terjedést.

Az újabb öt madárinfluenzás fertőzést a középső országrészben fekvő Sivas tartományban, és Törökország délnyugati részén, az Égei-tenger mellékén regisztrálták, jelentették helyi hírügynökségek.

A CNN Türk tévécsatorna beszámolója szerint egy újabb fertőzést a Sivas tartományban madárinfluenza gyanúja miatt megvizsgált nyolc ember egyikénél mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok.

Kusadasi nyaralóhelyen madárinfluenzára utaló tünetekkel szállítottak kórházba egy hároméves kisfiút, aki állítólag egy beteg tyúkkal játszadozott korábban. A délnyugati tartomány székhelyén, Aydinban egy anya és kétéves fia, valamint egy 15 éves kamasz fiú került hasonló okból kórházba, jelentette a félhivatalos Anadolu hírügynökség. A páciensek szervezetéből vett vérmintákat Isztambulba küldték laboratóriumi kivizsgálásra, az eredmény legkorábban három nap múlva várható. A helyi hatóságok elővigyázatosságból elrendelték az összes házi szárnyas leölését.

A lakosság óvatlan

Úgy tűnik, hogy a madárinfluenza törökországi áldozatai mind közvetlenül szárnyasoktól kapták el a betegséget, közölte az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) a törökországi helyzetet vizsgáló szakértői bizottsága hétfőn Dogubayazitban, eloszlatva azt a félelmet, hogy a gyakran halálos betegség esetleg emberről emberre terjed. Guanael Rodier, a WHO tisztségviselője azonban figyelmeztetett: minden egyes humán megbetegedéssel nő annak veszélye, hogy kialakul a vírus emberről emberre terjedő mutációja.

Az iráni határhoz közeli Dogubayazit faluban nemrégiben három kamaszkorú testvér halt meg a madárinfluenza emberre is veszélyes változatában. A vírus megállítására törekvő hatóságoknak problémát okoz, hogy a lakosság nem működik együtt a megelőzésben.

„Nem értesítettem a hatóságokat a madaraimról. Miért is kéne?” – tette fel a kérdést egy asszony, aki a vírus kitörésének központjában Dogubayazitban él. „Az én tyúkjaim nem betegek, nem engedtem ki őket a szabadba” – tette hozzá.

A BBC tudósítása szerint Törökország keleti, északi és középső részén is megjelent már a vírus H5N1 emberre is veszélyes változata, azonban emberről emberre terjedő jeleknek még nem bukkantak nyomára, mondták egészségügyi szakértők. Jelenleg 45 embert vizsgálnak fertőzés gyanújával.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft