Huba
19 °C
33 °C

Túszejtés az iskolában, a családsegítőben

2007.05.04. 17:25
Az elmúlt 15 évben öt alkalommal történt túszejtés Magyarországon.

Legutóbb 2006. február 2-án történt túszejtés Magyarországon. Akkor egy 19 éves fiatalember tíz embert tartott sakkban egy gázpisztollyal a zuglói családsegítőben. A dráma akkor habkönnyen oldódott meg, a túszejtő két kóláért eleresztette a túszok felét, ezután a rendőrök pillanatok alatt lefegyverezték.

2003. augusztus 1-én. Győrben, a sétáló utcában egy férfi túszul ejtett egy fiatal nőt, akire kést és pisztolyt fogott. A rendőrség a túszt kiszabadította, de az akció közben a megyei főkapitány-helyettes mellkasi sérülést szenvedett.

2002. június 27 -én a debreceni Tócós-kerti lakótelep egyik lakásában többszörösen körözött bűnözőt akartak őrizetbe venni a rendőrök. A férfi a családtagok közül három nőt túszul ejtett és elbarikádozta magát, és egyikük megölésével fenyegetőzött. A túszokat kommandósok szabadították ki.

1995. január 1-én Miskolcon egy férfi fejenként 80 ezer forintot követelt három salgótarjáni lány szüleitől, hogy fogva tartott gyermekeiket szabadon engedje. Rendőri közbelépés után a lányokat szabadon engedték.

1993. december 10-én Baján, a III. Béla Gimnáziumban egy harmadik osztályos tanuló gépfegyverrel túszul ejtette öt osztálytársát és elbarikádozta magát az iskolában. A túszejtőt, aki azt követelte, hogy nyilatkozatot tehessen a televízióban, a rendőrség különleges szolgálata végül fegyverhasználat nélkül lefegyverezte.