Auguszta
-7 °C
0 °C

Mindkét sérült ügyfél volt az OTP-ben

2007.05.05. 13:40
A biztonsági őr mégsem sérült meg a Széna téri túszejtő akcióban, a kezén eltalált férfi is civil volt, de a sérült nővel együtt jól vannak. A rendőrség folytatja a tanúk kihallgatását, a lelőtt támadó lakásán tartott házkutatásnál fegyvereket és lőszert találtak. A néma riasztást a bank dolgozói bekapcsolták, a teljes rablást élő kameraképen nézték végig a biztonsági központban.

Hajnali háromkor fejeződött be a helyszínelés az OTP Széna téri fiókjában, ahol péntek délután egy fegyveres támadó túszokat ejtve próbálta meg kirabolni a bankot. A férfit a rendőrök hat lövéssel leterítették. >>>Részletek

A rajtaütés során két civil is megsérült: a pénteki hírek szerint egyikük a bank biztonsági őre volt, akit egy, a támadó által leadott lövés a kezén talált el, amikor a kommandósok betörtek a fiókba. Róla mára kiderült, hogy ő is ügyfélként tartózkodott a fiókban, a rablás első pillanataiban lefegyverzett biztonsági őr nem szenvedett semmilyen sérülést.

Az események pontos rekonstruálása még hátra van, de a bankba elsőként, a rablás első pillanataiban megérkező egyenruhás kerületi járőrök az egyik, az utolsó pillanatban még távozó ügyfél riasztása nyomán értek oda alig egy perc alatt fiókhoz. Ezt Jakab Géza, az OTP biztonsági főnöke mondta el az Indexnek. Hangsúlyozta: az események hivatalos értékelése még hátra van, de szerinte helyesen járt el a bank biztonsági őre, amikor átadta a fegyverét a rablónak: a tűzpárbaj felvállalásával nagy lett volna a kockázata annak, hogy a történteknél tragikusabb véget ér az eset. A TV2 értesülései szerint a biztonsági őr több alkalmazottal együtt egy szomszédos irodába menekült át, bezárták az ajtót, és itt is maradtak az akció végéig. Jakab Géza szerint ezzel a döntéssel a biztonsági őr megóvta a dolgozókat a kommandósok és a túszszedő között kibontakozó tűzpárbaj kockázataitól.

A rendőrség több forrásból is értesült a történtekről &ndash derült ki Jakab Géza szavaiból: az igazgató szerint civil riasztások is befuthattak, a járörők is nyilván kértek erősítést, az pedig biztos, hogy a néma, belső riasztásra szolgáló úgynevezett pánikgombot a fiók biztonsági őre és alkalmazottai is megnyomták. Így a riasztás egy percen belül az OTP biztonsági központján keresztül már a rendőrségen volt. Ugyanakkor a biztonsági központban a fiók kameráinak képét élőben nézték, így folyamatosan tájékoztatták a rendőrséget a benn zajló eseményekről. (A videófelvételt a rendőrség tárgyi bizonyítékként foglalta le, egyelőre ők rendelkeznek vele – mondta Jakab Géza azzal kapcsolatban, számíthatunk-e a felvételek nyilvánosságra hozatalára.)

Jakab Géza értékelése szerint a bank biztonsági rendszere tehcnikai értelemben is világszínvonalú és most kiválóra vizsgázott, a dolgozók pedig azt tették, amire ilyen helyzetben az oktatásokon felkészítették őket.

Jobban vannak a sérültek

A másik sérült egy nő volt, akinek lábát találta el egy a rendőrök által kilőtt, a rabló testén áthatoló lövés. Az Index kérdésére a János Kórház ügyeletén nem adtak a sérültekkel kapcsolatban felvilágosítást, a Magyar Rádió arról számolt be, hogy miután még tegnap éjjel mindkettejüket megműtötték, az intenzív osztályról a baleseti sebészetre kerültek át. A rendőrség tegnapi tájékoztatása szerint egyik civilt megsebesítő golyó sem ért eret vagy csontot, a kezén eltalált férfinél viszont ideget talált a lövés.


Helyszíni felvételeik (Fotók: Barakonyi Szabolcs)

Több fegyvert is találtak

A rendőrség házkutatást tartott a 40 éves bankrabló lakásán, az elkövető Solymáron egy házrészben lakott - mondta el az Indexnek Horváczy Emese. A férfi lakásán több fegyvert és lőszert is találtak a rendőrök, ezeket most szakértők vizsgálják, akárcsak a bankban rögzített nyomokat. Az ügyben folytatódnak még a tanúkihallgatások is, az események minél pontosabb rekonstruálása érdekében. Az viszont már biztosnak látszik, hogy az elkövető régóta készült a bankrablásra.

A túszszedő apja azonban azt nyilatkozta az MTV Híradójának, hogy lehetséges: fia péntek reggel találta ki a rablást. Mint azt a solymári férfi elmondta, reggelinél épp arról beszélt fiának, hogyha lenne négy-ötmillió forintja, nyugdíjas otthonba vonulhatna, a bankrabló pedig pont ötmillió forintot követelt. Az apa beszámolója szerint a fegyveres támadó korábban katona volt, de biztonsági őrként is dolgozott, a Híradó úgy tudja: huzamosabb ideje munkanélküli volt. Környezete rendes, nyugodt embernek ismerte.

A rendőrség már tegnap bejelentette: mint minden fegyverhasználatot követően, vizsgálják annak jog- és szakszerűségét, ám ezzel kapcsolatban semmilyen kétely nem merült fel.

Az OTP segítséget ígért

Jogi értelemben nincs kártérítési kötelezettsége a banknak, de mindent megteszünk azért, hogy a rablást elszenvedő ügyfelek és dolgozók fizikai és lelki sérülésiket mihamarabb kiheverhessék – mondta lapunknak Jakab Géza, aki szerint akár terápiás segítség, akár kórházi elhelyezés vagy más típusú, nyilván anyagi költséggel is bíró segítség is szóba jöhet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!