Valér
2 °C
8 °C

Méregtáska és tűzszerészképzés - edzik a pesti tűzoltókat

2001.10.04. 08:45
A fővárosi tűzoltók alapfokú tűzszerészképzést kapnak, hogy egy robbantásos merényletnél is biztonságosan dolgozhassanak. Ezenkívül automata defibrillátorral, valamint méregtáskával látják el a tűzoltóautókat.
Mintegy hatvan fővárosi tűzoltó kap alapfokú tűzszerészkiképzést, hogy elsajátíthassa azokat az ismereteket, amelyek robbannásveszélyes helyzetben szükségesek. Szászi János, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság tűzoltási osztályának helyettes vezetője az Indexnek elmondta: a Készenléti Rendőrséggel aláírt megállapodás szerint az oktatásban a szolgálatparancsnokok, valamint a kiemelt esetekhez vonuló Tűzoltási Csoport munkatársai vesznek részt.

A terrorizmus még nem került szóba

Szászi János állítása szerint a jövő tavasszal kezdődő képzés nem egy esetleges terrortámadás utáni teendőkre irányul, ugyanakkor utalt arra, hogy a fővárosban már több robbantásos bűncselekmény történt az elmúlt években. Mivel a tűzoltók érnek ki elsőkét a helyszínre, ezért nagyon fontos tudniuk, milyen veszélyek leselkednek rájuk.

A tűzoltók naponta hoznak ki gázpalackot égő házból
Fotó: Dallos Tamás
Szó sincs arról, hogy a tűzoltók átvennék a tűzszerészek feladatait - hangsúlyozta Cziva Oszkár, a mentési főosztály vezetője. Elmondása szerint informális jelleggel ismerkednek meg azokkal a robbanóeszközökkel, amelyekkel munkájuk során találkozhatnak. A Készenléti Rendőrséggel amúgy eddig is nagyon jó volt a kapcsolatuk, számtalan esetben segítettek, ha gázpalackot csak kilövéssel lehetett hatástalanítani.

Defibrillátor és méregtáska

Várhatóan már az év végére automata defibrillátorral is ellátják a budai és a pesti oldalon szolgálatot teljesítő Tűzoltási Csoport egy-egy autóját - folytatta Cziva Oszkár. (Ennél az egységnél olyan tapasztalt és képzett tűzoltók teljesítenek szolgálatot, akik azoknál az eseteknél veszik át az irányítást, ahol robbanás- vagy életveszély van.) Az eszköz használatához szükséges képzés egy alapítvány támogatásával jelenleg is tart. Ennek keretében mintegy háromszáz tűzoltó sajátít még el olyan elsősegélynyújtási ismereteket, amelyek a mentők kiérkezése előtt elengedhetetlenül szükségesek. Többek közt megtanulják, a különböző típusú sérüléseknél milyen módon mozdíthatók meg a betegek, valamint arra is képesek lesznek, hogy a balesetnél osztályozzák a sérültek állapotát, ezzel is könnyítve a mentősök munkáját.

Ebben az évben a speciális eszközök beszerzésére a tűzoltóság hatmillió forintot költött. A defibrillátoron kívül speciális mentőágyakat is rendeltek, valamint folyamatosan látják el tűzoltóautókat az úgynevezett méregtáskával. Ezek használatára akkor van szükség, ha a tűzoltók mérgezést (például klór-, ammóniamérgezést) szenvednek, így azonnal be kell nekik adni az ellenanyagot. Ezt azonban csak a mentősök tehetik meg.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft