Mit kell egy tűznyelőnek lenyelnie?

2000.05.12. 12:33
Ittas vezetésért ítéltek el egy férfi sztriptíz táncost és tűznyelőt Angliában. A férfi a szondáztatás után azt hozta fel mentségére, hogy nem volt tisztában azzal, hogy az általa használt ,,keverék" alkoholt tartalmaz. David, aki a színpadon a Magnum művésznevet használja, úgy néz ki, hogy egy - a világ tűznyelőit érintő - precedens-ügy ,,ártatlan" áldozata.

Veszélyes szakma
David Gregory úgy érzi igazságtalanul jártak el vele a bírák, mikor bűnösnek ítélték. A színpadon a Magnum művésznevet használő sztriptíz táncos és tűznyelő szerint az általa a munkájához használt folyadék volt az, amelyet a szonda kijelzett. David védekezését, hogy ti. ő nem vezetett ittasan, a bíróság máshogyan látta, szerintük egy tűznyelőnek tisztában kell lennie azzal, hogy mit használ. David a bíróságon elmondta, hogy nem tudta, hogy az általa használt anyagok alkoholt tartalmaznak. A bíróság szerint ez a tény semmit sem enyhít azon, hogy a férfi balesetet okozott.

A védelem tanúja Tony Turner, Magnum menedzsere elmondta, hogy ő tanította meg Davidet tüzet nyelni. Ezt a műsorszámot azért kellett a vetkőzés mellé beiktatni, mert menedzsere szerint David nem volt elég szexi. ,,Nem volt túl jó, kissé ügyetlenül bánt a fáklyával", amit égési sebekkel is tud bizonyítani. Problémái voltak továbbá azzal is, hogy tele szájjal táncoljon, ezt próbálták egy este, fellépés előtt javítani.

Amire ügyelni kell

Szakemberek szerint, minden vegyszerekkel foglalkozó személynek ismernie kell a szerek hatását. Esetünkben a tűznyelőnek kellett volna tisztában lennie a folyadékok alkoholtartalmával. Amennyiben előzetesen tájékozódott volna, elkerülhette volna a kellemetlenséget, mivel a szonda az alkohol jelenlétét a leheletben mutatja ki, egy esetleges helyszíni vérvizsgálat tisztázhatta volna a vádak alól.

Azon az estén David és menedzsere lakásukon az eddigi petróleumos keverék helyett, egy metil-alkoholos ,,koktélt" próbáltak ki, ami akkor és ott bevált. Sajnos, mikor Leicester-be indultak, hogy ott fellépjenek, út közben egy közlekedési balesetet okoztak. Magnum minden további nélkül vállalta a szondáztatást, sőt, miután kiderült, hogy véralkoholszintje a megengedett mennyiség felett van elismerte az ittas vezetést tényét. Ezek után ragaszkodott hozzá, hogy az ügyet bíróság tárgyalja, hiszen mint mondta az eset különleges.

A bíróságon David védelme érdekében felhozta, hogy csak a munkáját végezte, ezért úgy érzi, hogy a bíróságnak nem kell teljes szigorral eljárnia az ügyben, a magasabb véralkohol szint ,,szakmai ártalom". A védelem tanúnak idézett be többek között egy patikust is, aki elmondta, hogy a férfi által vásárolt szerek egyikén sem volt feltüntetve azok alkoholtartalma. Az egyik ilyen kemikália utólagos mérés szerint 93% alkoholt tartalmaz. A gyógyszerész elmondása szerint David nem is észlelhette, hogy alkohol került a szervezetébe, mivel az túl tömény volt, ezért sokkal nehezebben szívódott fel, mint a ,,közönséges italok".

Azonban a szépen felépített védelmi beszéd sem menthette meg a vetkőző művészt attól, hogy a bíróság bűnösnek találja és elítélje. A bíróság szerint egy ilyen tevékenységet végző személynek tisztában kell lennie azzal, hogy munkája milyen hatással van szervezetére a félreértések elkerülése végett. A bíróság 27 hónapra bevonta a tűznyelő jogosítványát, valamint arra kötelezte, hogy újra végigcsináljon egy vezetői tanfolyamot. Ezeken kívül még 160 font bírság megfizetésére, valamint a 150 font perköltség megtérítésére is kötelezték.

Az eset után Magnum elmondta, hogy nagyon csalódott a bírósági ítélettel kapcsolatban. A botrány pedig valószínűleg kihatással lesz a karrierjére is.