Benedek
-5 °C
5 °C

Gázrobbanás okozhatta a rákoskeresztúri tragédiát

2001.08.13. 14:22
Az elsődleges szakértői vélemények szerint az egyik lakásban felgyülemlett gáz okozta a rákoskeresztúri robbanást. A rendőrség közveszélyokozás miatt vizsgálatot indított. A detonáció még egy nőt is kirepített az épületből, ő szerencsére túl van az életveszélyen. A helyszínre hétfőn kilátogatott a főpolgármester, aki felajánlotta, hogy a lakás nélkül maradt gyerekeket az önkormányzat ingyen nyaraltatja.
Az elsődleges szakértői vélemények szerint a lakásban felgyülemlett gáz okozta azt a robbanást, amely vasárnap délután egy XVII. kerületi házat teljesen lakhatatlanná tett. A rendőrség közveszélyokozás miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást. Bár az érintett lakást még nem tudták megközelíteni, de a környéken robbanóanyagra vagy robbanószerkezetre utaló nyomokat nem találtak.

Demszky Gábor Home Video
A Fővárosi Gázművek igazgatója a rendőrség hétfői közleményével ellentétben más véleményen van. Csallóközi Zoltán az Indexnek elmondta: amint a szakértők bejutnak a lakásba, megvizsgálják, hogy a baleset előtt megrongálták-e a vezetéket. A robbanás irányából azonban nehezen képzelhető el a gázrobbanás, de egyelőre semmit sem lehet kizárni. Legalább egy óra szükséges ahhoz, hogy egy ekkora szoba megteljen a robbanóveszélyes anyaggal, a lakók viszont nem éreztek furcsa szagokat. A detonáció egyébként olyan helyen következhetett be, ahol nem volt gázvezeték.

A robbanás miatt a harmadik emeletről kirepül fiatal nő már túlvan az életveszélyen. További két sérültet elengedtek a kórházból, már csak egy nő szorul orvosi segítségre. Radó Sándor, a csepeli kórház traumatológiájának vezetője az Indexnek elmondta: a könnyebb sérüléseket üvegcserepek okozták, egy nőre pedig ráomlott a fal, ő agyrázkódást szenvedett.

Egy évbe is beletelhet az újjáépítés

A tragédia helyszínére hétfőn a főpolgármester is kilátogatott. Miniatűr videokamerájával a kezében tekintette meg az Újlak utca 23. szám alatti házat, a tűzoltók még emelőkosárral is a magasba emelték. A helyszíni szemle után Demszky Gábor elmondta: minden családnak felajánlották, hogy két hétre elszállásolják őket a Polgári Védelemi Ferihegyi úti bázisán. A gyerekeket pedig az önkormányzat saját költségén viszi el nyaralni. A főpolgármester számításai szerint egy évbe is beletelhet, míg újra lakhatóvá teszik az épületet.

Három emeletet zuhant a panel és a lakásban tartózkodó nő is
A kerületi önkormányzat ilyen nagy számban sajnos nem tud felajánlani lakásokat, csak átmeneti szállást van lehetősége biztosítani. Devánszkiné Molnár Katalin polgármester közölte: a kerületben hatszáz önkormányzati lakás van, abból csak két-három üres. Eddig az a hölgy kért segítséget, aki a csepeli kórházban fekszik, őt a Ferihegyi úton szállásolják majd el. Egy másik lakónak gyorssegélyt adtak, mivel negyedik emeleti lakásába be sem mehetett.

Tájkép csata után

Az Újlak utcában továbbra is szörnyű állapotok uralkodnak. Üvegszilánkok és bútorok hevernek a földön, sőt, még egy fürdőkádat is kirepített a detonáció. A lakók többsége biztosítva volt, kárigényeiket az Allianz Hungária munkatársai a helyszínen kezdték felvenni. A tűzoltóság hamarosan megkezdi a ház aládúcolását, hogy be lehessen menni abba a lakásba, ahol a tragédia történt. A tűzvizsgálat is csak akkor kezdődhet meg.