Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

Huszonháromra növekedett a nyugat-ukrajnai árvíz halottjainak száma

2008.07.28. 12:05
Továbbra is súlyos az árvízhelyzet Ukrajnában: 40 ezer lakóház, 34 ezer hektár mezőgazdasági terület került víz alá. A huszonhárom halálos áldozat között hat gyerek is van.

Tizenháromról huszonháromra emelkedett egy nap alatt az árvíz halálos áldozatainak száma Nyugat-Ukrajnában, ahol a súlyosbodó áradások következtében már több mint 40 ezer lakóház, valamint 34 ezer hektár mezőgazdasági terület került víz alá, és 23 ezer embernek kellett elhagynia otthonát.

Az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériumának hétfői jelentése szerint az árvíz által leginkább sújtott Ivano-Frankivszk megyében 15 ember, köztük öt gyermek vesztette életét. Csernyivci megyében hét felnőtt és egy gyermek halt meg az áradások és az ítéletidő következtében. Három személyt, akiket megáradt folyók ragadtak magukkal, eltűntként tartanak nyilván.

Továbbra is Ivano-Frankivszk megyében a legsúlyosabb a helyzet, ahol hétfőre már 488 település 23 ezer lakóháza és több mint 28 ezer hektár mezőgazdasági terület került víz alá. A régióban 329 közúti hidat rongált meg vagy öntött el a víz. Az árvíz által tönkretett autóutak hossza megközelíti az 580 kilométert. Előzetes becslések szerint a megyében az árvízkárok nagysága eléri az 1,6 milliárd hrivnyát (kb. 48 milliárd Ft).

Csernyivci megyében közel kilencezer lakóépület és 3 ezer hektár mezőgazdasági terület van víz alatt, míg Lemberg (Lviv) megyében közel nyolcezer lakóházat és ezer hektár mezőgazdasági területet öntött el az ár. Ternopil megyében továbbra is 268, Kárpátalján pedig 163 az elöntött házak száma.

Vasárnap Viktor Juscsenko elnök, aki Ivano-Frankivszk megyében tájékozódott az árvízi helyzetről, katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánította a természeti csapás által érintett öt nyugat-ukrajnai megyét, köztük Kárpátalját. Az államfő arról is intézkedett, hogy a térségben azonnal duplázzák meg a védekezésben és mentésben részt vevő katonák és műszaki eszközök számát, egyúttal hathatós segítséget ígért minden árvízkárosultnak.

Szabadságát megszakítva ugyancsak az árvíz sújtotta övezetbe utazott Julija Timosenko miniszterelnök. A kormányfő, aki az elnökkel együtt részt vett az árvízvédelmi törzs munkájában, hétfőre rendkívüli kormányülést hívott össze, amelyen a nyugat-ukrajnai árvízzel kapcsolatos halaszthatatlan intézkedésekről döntenek.