Űrfotók a szupertitkos légibázisról

2000.04.18. 17:20
Amerika legtitkosabb légibázisáról hozott nyilvánosságra most egy nemzetközi konzorcium űrfotókat. A fényképeket egy 1998-ban Kazahsztánból fellőtt orosz műhold készítette a nevadai sivatagban lévő bázisról, amelyről sok iksz-atka azt hiszi, hogy itt tárolják azokat a (valódi?) repülő-csészealjakat, amelyeket mintázva az amerikai légierő a legújabb prototípusait készíti. A képeket az orosz felderítés már évek óta tanulmányozta, így a mostani közlés inkább a nagyközönségnek szól.
1998-as űrfelvétel a titkos bázisról
Az ufóvadászok és az X-akták nézői egyaránt jól ismerik az 51-es körzet, az Area 51 nevét, amely az Egyesült Államok legtitkosabb, nyolcezer négyzetmérföld kiterjedésű légibázisát jelzi, s amelynek létezését is csak nemrégiben ismerte el a légierő.

Az 51-es körzet tiltott zónának számít, vagyis repülőgép nem emelkedhet a bázis fölé, nem repülhet keresztül a területen. A műhold-felvételek is csak azután láttak napvilágot, hogy az Egyesült Államok és Oroszország is aláírta a ,,Nyitott égbolt"-szerződést, amelyhez egyébként összesen 24 ország csatlakozott 1992-ben.

A műholdfotókat az Aerial Images Inc. bocsátotta közre, együttműködve olyan cégekkel, mint a Microsoft, a Kodak, illetve a Digital Equipment Corp. (ezt azóta magába olvasztotta a Compaq), az Autometric Inc. és az orosz Szovinformszputnyik. Az Aerial Images-t 1988-ban alapították, és többnyire digitális képfelbontással, grafikai szolgáltatásokkal foglalkozik, műholdfotóit önkormányzatoknak és cégeknek értékesíti.

A ,,Groom Dry Lake"-nek nevezett komplexumról nem sok újdonság derül ki a most közölt műhold-fotókról. Korábban is készültek már fényképek a támaszpontról, de azok nem voltak ilyen részletesek: a hatvanas években szintén egy műhold-felvétel látott napvilágot, később pedig a bázist környező hegyekből figyelték meg ,,paparazzik" az 51-es körzetet. Több filmfelvétel is napvilágot látott, amelyen például repülő csészealjakat próbálnak ki amerikai pilóták, de ezek hitelessége igencsak megkérdőjelezhető.

Az Aerial Images legfrissebb képein azonban tisztán kivehető több kráter, amelyeket részben becsapódások okozhattak, részben pedig olyan nyílások lehetnek, amelyeken keresztül a Föld alatti hangárokból emelkedhetnek fel a légierő gépei. Hogy ezek a gépek mifélék, arról a felszínt ábrázoló felvételek nem sokat árulnak el. Ott ugyanis csak buszok láthatók, s még kiépített utak, járdák sincsenek a területen. Mindez megfigyelők szerint arra utal, hogy a bázison dolgozók földalatti járatokon közlekedhetnek, semmint a műholdaknak és más ,,kukkolóknak" kitéve.

Ugyanakkor az épületek, sportlétesítmények jól láthatók a műhold-felvételeken, így például a teniszpályák, az úszómedencék, a baseball-pálya és a lakóházak kivehetők a fotókon.

A műhold-fotózás idején az egyetlen szokatlan tárgy a felszínen egy letakart (amerikai?) repülőgép volt, ami azért furcsa, mert a légierő tudja, mikor halad át a támaszpont felett az orosz szputnyik, s ilyenkor nem szokás a kifutópályán hagyni efféle gépeket...

A CNN szerint ezen a légibázison próbálták ki az ötvenes években a U-2 kémrepülőgépeket, majd az SR-71 Blackbird tesztelése folyt itt. A jelenlegi legkomolyabb technikák közül a lopakodók, az F-117A vadászgépek és a B-2 bombázók kipróbálásása zajlott a nevadai támaszponton.