Két embert fogtak el a dél-baranyai ingatlanmaffiából

2008.07.30. 11:30
Őrizetbe vett a rendőrség két férfit a Dél-Baranyában az elmúlt időszakban uzsorakamatra folyósított kölcsönökkel összefüggésben - közölte a baranyai rendőrség.

A bűncselekményeket tagadó alsószentmártoni és siklósnagyfalui férfiak ellen jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt indult eljárás. A rendőrség kedden vette őrizetbe őket és már kezdeményezte előzetes letartóztatásukat - mondta Murai Ágnes a baranyai rendőrség szóvivője.

Az ügyben még júniusban, Drávapiski polgármesterének feljelentése alapján indult nyomozás. Mali Zoltán azután fordult a rendőrséghez, hogy tudomására jutott, ismeretlenek Siklós környéki községek lakói számára folyósítottak kölcsönt 50-100 százalékos kamatra.

Ha az érintettek a kölcsönt nem, vagy csak részben tudták törleszteni, ingatlanjaikra a hitelezők fenyegetéssel vagy más módszerrel tulajdonjogot szereztek, kisemmizve az adósokat.

Az Új Dunántúli Napló július 10-én arról írt, hogy 80 olyan Siklós környéki, ormánsági ház van, amely a közelmúltban ilyen módon került az "ingatlanmaffia" tulajdonába.

Az ingatlanok megszerzésében az az üzlet, hogy bármennyire is a "világvégén" vannak, forgalomképesek. Ki lehet adni megszorult albérlőknek, akiket újabb kölcsönök felvételére lehet ösztönözni.