Edina
-12 °C
-3 °C

Vadászati tilalmat vezettek be Magyarországon

2006.01.13. 18:04
Nógrád megyében teljes tilalom van a társas nagyvadvadászatokra, és az ország többi megyéjében is csak engedéllyel foghatnak puskát a vadászok.

A Nógrád megyében történt csütörtöki vadászbaleset után a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) közleményben jelentette be, hogy vadászati tilalmat vezetett be.

"Az egyre szaporodó vadászbalesetek miatt döntöttünk a tilalom bevezetése mellett" - mondta az Indexnek Dékány András, az FVM sajtófőnöke. Ezek a halálesetek azért következtek be, mert a törvényben lefektetett balesetvédelmi előírásokat figyelmen kívül hagyták, az emberi gondatlanság egyértelműen megállapítható.

A minisztérium a csütörtöki halálos baleset vizsgálatának lezárásáig azonnal felfüggeszti Nógrád megyében a társas nagyvadvadászatokat. Az ország többi megyéjében további intézkedésig csak az illetékes vadászati hatóságok külön engedélyével és ellenőrzésével tarthatnak vadászatot a társaságok, mondta Dékány.

Lélektani szerep

A legutóbbi eset adta az utolsó lökést az intézkedés bevezetésére. A vadászatok kezdetén a vadászvezető minden esetben eligazítást tart a vadászatról, majd minden résztvevővel aláírat egy nyilatkozatot, hogy saját felelősségére vesz részt a programon. A megszaporodott halálos balesetek ennek ellenére felvetik az emberi felelősség kérdését is.

Ezért a FVM kötelező balesetvédelmi oktatást rendelt el a vadászvezetőknek. Az oktatást a vadászati hatóságok szervezik. "Ennek inkább lélektani szerepe van. Ha lezuhan egy helikopter, akkor az összes járművet ellenőrizni szokták a hatóságok. Ebben az esetben most mi is így teszünk" - világított rá az intézkedések szükségességére Dékány András.

"Az intézkedést egyeztettük a vadásztársaságokkal, amelyek helyeselték a döntést. A vadászok érdeke is, hogy ezek az esetek minél hamarabb megszűnjenek. Balesetek persze mindenhol előfordulhatnak, de például Nógrád megyében az elmúlt négy hónapban ez már a harmadik halálos eset, ahol a vadak helyett a vadászt lőtték le " - mondta Dékány.

Csak ellenőrrel

Az ország többi megyéjében tarthatnak vadászatokat, de be kell jelenteni őket a megyei hatóságoknál, amelyek a társaságok indoklásai alapján eldöntik, hogy adnak-e engedélyt. Ha igen, akkor is csak egy ellenőr jelenlétében lehet megtartani a vadászatot, mondta Dékány András.

A vadászati tilalomról megkérdeztük az Országos Magyar Vadászkamara Nógrád megyei titkárát, Hajas Pétert, aki az Indextől értesült az FVM közleményéről, ezért még nem tudott nyilatkozni az ügyben.