Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Nyomoznak a vadászaton lelőtt képviselő ügyében

2005.11.28. 12:19
A vadászati szabályok jók, a legtöbb balesetben a figyelmetlenség, és a rendelkezések be nem tartása okozza a problémát. A rendőrség nyomoz a lelőtt képviselő ügyében.

A rendőrség megkezdte a nyomozást a szombaton vadászbalesetben lelőtt Urbán Árpád MSZP-s országgyűlési képviselő ügyében. A képviselő bátyja ellen, aki a lövést leadta, foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt folytat nyomozást a rendőrség, közölte Kaszás Ottó, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A vizsgálat lefolytatásához igazságügyi orvos, fegyver- és vadászati szakértőt rendeltek ki. A honatya 73 éves bátyjánál a szondázás alapján nem merült fel az ittasság gyanúja, de elvégezték a kötelező vérvételt, amelynek hetek múlva lesz eredménye. A rendőrség a család kérésére kegyeleti okok miatt több információt már nem ad ki a balesetről, mondta Kaszás.

Ez eddigi ismeretek szerint szombaton a Balassagyarmat és Érsekvadkert közötti vadászterületen történt a végzetes baleset. A ködös, esős idő miatt a testvérek nem látták egymást, miközben a vadakat hajtották. Amikor a vaddisznókonda kiszaladt a földútra, az idősebb testvér oldalra fordulva lőtt, és mintegy 40 méterről az öccsét találta el.

"A szabályozás alapvetően jó, a baleseteket emberi figyelmetlenségek okozzák" - mondta az Indexnek Rottenhoffer Attila, a Nógrád megyei vadászkamara illetékese. Ötvenezer vadász van az országban, és évente csak pár igazán súlyos baleset történik.

"Ismertem Urbán Árpádot, és a testvérét is. A képviselő bátyja egy 73 éves ember, aki negyven éve vadászik. Tapasztalt, nyugodt ember volt. Nem tudom, mi történhetett, de életében egyszer minden ember megbotlik" - tette hozzá Rottenhoffer.

Nógrád megyében másfél hónapon belül ez volt a második halálos vadászbaleset. Október 12-én a Bátonyterenyéhez tartozó kereszteslaposi erdőrészen egy 58 éves férfit lőtt le 37 éves vadásztársa, aki elmondása szerint vaddisznó mozgását látta, amikor tüzet nyitott.

Harminc napon belül döntenek az utódról
A szombaton vadászbalesetben elhunyt Urbán Árpád Nógrád megyei szocialista országgyűlési képviselő utódját 30 napon belül nevezheti meg az MSZP megyei szervezete, mondta az MTI-nek Nógrád megye főjegyzője. Urbán Árpád 2002-ben területi listán szerzett mandátumot az országgyűlési választásokon. A párt megyei szervezetének, a megyei választási bizottságnál kell majd bejelentenie, hogy a képviselő halála után kinek adja a mandátumot azok közül, akik a listán szerepeltek. A listás mandátum betöltésénél nincs kötött sorrend, a 2002-es területi listán szereplő jelöltek bármelyikét választhatják.