Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Magyar vadászok is részt vettek a védett állatok irtásában

2001.11.27. 07:19
Kihallgatták az első gyanúsítottakat az olasz vadászok madárirtásával kapcsolatban a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságon. Az ügy felderítésére létrehozott speciális nyomozócsoport a Magyar Hírlap szerint egy hazai vadásztársaság tagjait idézte be. Az Index úgy értesült: az országban évek óta több cég és vadásztársaság asszisztál fizettség fejében az olasz orvvadászoknak.
A nyomozás alapján immár bizonyossá vált, hogy hazai vadásztársaságok részt vettek az utóbbi évek legkirívóbb természetkárosításában. Mint ahogy arról beszámoltunk, több ezer védett madár tetemére bukkantak nemrégiben, amelyet olasz vadászok lőttek le Magyarországon. A rendőrségi adatok szerint a tiltott vadászatban, fizettség fejében a magyar vadászok is aktívan közreműködtek.

Magyar vadászokat hallgattak ki

A teljes hírzárlat mellett zajló rendőrségi nyomozás során a napokban túljutottak az első gyanúsított kihallgatásokon. A napilap értesülései szerint a korábban elfogott olasz kamionsofőrön kívül egyelőre csak magyar személyeket, az egyik érintett Bács-Kiskun megyei vadásztársaság képviselőit hallgatták ki gyanúsítottként. Az eddigi adatok azt támasztják alá, hogy az olasz vadászok magyar segítőik tudtával lőtték ki, és raktározták a hálóval befogott vagy lelőtt madarak mélyhűtött tetemeit.

Nem csak a madarak vannak veszélyben

Az Index információi szerint az országban több olyan cég és vadásztársaság is működik, amely évek óta asszisztál ahhoz, hogy olasz vadászok védett madarak mellett, szezonon kívül lőjenek ki szarvasokat, őzeket és vaddisznókat. Az olasz vadászok, szintén magyar segítséggel gyakorta vesznek részt reflektoros éjszakai vadászatokban, amelyek a rendelkezések szerint szintén orvvadászatnak számítanak.

A vadászati hatóságok nem fedeztek fel törvénytelenséget

A rendőrségi nyomozással párhuzamosan a vadászati hatóságok is vizsgálatot indítottak a történtek felderítésére - számol be a napilap. A kérdéses időszakban és helyszíneken összesen 17 társas nyúl- és fácánvadászatra adtak ki hivatalos engedélyt. A Bács-Kiskun Megyei Vadászati Felügyelet megállapításai szerint ezek szabályszerűen zajlottak, a résztvevők védett állatokat nem ejtettek el. Ennek alapján a vadászatot felügyelő Földművelésügyi Minisztérium szakértői úgy vélik: ha történtek visszaélések, azokat csak orvvadászok követhették el.

A parlament környezetvédelmi bizottságának elnöke tegnap levélben fordult a legfőbb ügyészhez. Polt Pétertől az ügyészség bevonását kérte a nyomozásba. Illés Zoltán szerint olyan sok pénzt, annyi embert, köztük befolyásos személyeket érinthet az ügy, hogy félő, eltüntethetnek egyes nyomokat, bizonyítékokat. A bizottság elnöke Dávid Ibolya igazságügy-miniszternél kezdeményezte a gyanúba keveredett olasz vadászok kiadatásának megkezdését, nehogy a hosszadalmas procedúrán múljon a nyomozás sikere.