Klaudia
-3 °C
3 °C

Madármészárlás miatt tüntettek az olasz követség előtt

2001.11.17. 17:31
A védett madarak vadászata ellen tüntettek természetvédők az Olasz Köztársaság Nagykövetsége előtt szombaton Budapesten.
A mintegy 300 fős demonstrációt a Világ Természetvédelmi Alap (WWF) és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezte, miután a hónap elején az udvari határátkelőnél olasz állampolgárságú vadászok teherautójában jelentős mennyiségű illegálisan kilőtt madarat találtak a vámosok.

A jelek szerint a vendéglátóipari célra szánt szállítmány nem az első, bár szervezettségét tekintve az eddigi legnagyobb mészárlásra utal.

Tizenkétezer példányt mészároltak le

A szervezők a tüntetés keretében petíciót nyújtottak át a nagykövet számára, amelyben arra kérik az olasz hatóságokat, hogy rendeljenek el szigorú vizsgálatot az ügyben. A petíciót 23 magyar természetvédő egyesület írta alá.

A demonstráción részvevői a mintegy 12 ezer védett és fokozottan védett madár emlékére gyertyát gyújtottak a nagykövetség előtt. Az olasz vadászok magyar közreműködéssel végzett pusztítása szakemberek szerint több élőhelyen 10-12 évre kiirtotta a védett madárfajokat.

Bíbic, zöldike, pacsirta

Az illegálisan kilőtt védett madarak között bíbicek, barázdabillegetők, fürjek, citromsármányok, különféle pityerek, récék, mezei pacsirták, sárszalonkák, tengelicek, zöldikék, tövisszúró gébicsek, kenderikék és gerlék is voltak.