Sára, Márió
2 °C
6 °C

Vagyonőröket szerződtetnek az InterCitykre

2005.01.10. 21:16
Hétfőtől vagyonőröket alkalmaz a MÁV InterCity járatain, a vasúti bűncselekmények magas száma miatt. Az új alkalmazottak többnyire korábban is a MÁV más területén dolgoztak. Adott esetben takarítaniuk is kell.

A sok vasúti bűncselekmény miatt hétfőtől vagyonőröket alkalmaznak a MÁV Intercity járatain, adta hírül az MTV híradója hétfőn. Vonatonként egy személy látja majd el a feladatot; akinek a személy- és vagyonbiztonság mellett többek közt a tisztaságról is gondoskodnia kell. Ha nem megfelelő higiéniai állapotban találja a vagont, akár takarítania is kell egy keveset.

Az új szolgáltatásra a vonatokon gyakran előforduló lopások miatt volt szükség, mondta el Kavalecz Imre, a MÁV szóvivője. Az egyenruhás vonatőr jogköre a lefülelt tolvaj feltartóztatásában kimerül, a további intézkedést a következő - menetrendszerinti - állomás rendőrségére bízzák.

A vagyonőrök korábban is a MÁV alkalmazásában álltak, többnyire biztonsági szolgálatot, portaszolgálatot láttak el. Újabb kiképzésen sajátították el, hogyan kell viselkedni mint vonatőr, mondta a szóvivő az RTL Klub Híradójában.

Ha beválik a vasúti őr ötlete, a MÁV úgy tervezi, a többi vonalra is kiterjeszti a szolgáltatást. A jegyárakat nem érinti az új intézkedés, mondta Kavalecz a Magyar Rádiónak.