Angelika
-4 °C
3 °C

Tisztességes vizsgálatot vár Valkó a rendőrségtől

2003.06.15. 18:38
Szabályszerű, tisztességes vizsgálatot vár el Valkó község önkormányzata a rendőrségtől, a településen történt pénteki incidenssel kapcsolatban. A rendőrök igazoltatni próbáltak egy kisteherautót, ám a jármű nem állt meg, ahol pedig mégis, ott nyolcvan fős tömeg rontott a rendőrökre, megakadályozva az intézkedést. A Pest megyei rendőrfőkapitány saját hatáskörébe vonta az ügy vizsgálatát.
Pénteken Valkó belterületén két rendőr közúti rutinellenőrzés keretében igazoltatni akart egy Zsuk típusú autót, amelynek vezetője a felszólításra nem állt meg. A nyomába eredő rendőröket 30-40, később 80-90 főre duzzadt, helyi lakosokból álló, kapákkal, kéziszerszámokkal felfegyverkezett csoport állította meg, s szidalmazta őket. A rendőrök erősítést kértek; a gödöllői rendőrkapitányság embereinek határozott fellépésére a tömeg szétszéledt anélkül, hogy bárki is megsérült volna.

Szabályszerű, tisztességes rendőrségi vizsgálatot kér Valkó önkormányzati testülete a pénteken a községben lezajlott rendőri intézkedéssel kapcsolatban - foglalt állást a Pest megyei település önkormányzata vasárnapi rendkívüli ülésén. "Az ülést amiatt hívták össze, hogy egy autóst igazoltatni próbáló rendőrjárőr és az eseményre összegyűlt cigány lakosság között kirobbant konfliktus nyomán a faluban mára nyugtalanság támadt, különböző oldalról szítani próbálják az ellentéteket a többség és a lakosság egyharmadát kitevő roma kisebbség között" - tájékoztatta az MTI-t Juhász Mihályné, Valkó jegyzője.

Az állásfoglalás leszögezi - húzta alá a jegyző -, hogy a 2200-as lélekszámú községben évszázadok óta békében, megértésben él együtt a cigány és a nem cigány lakosság, s megengedhetetlen, hogy ez a harmónia veszélybe kerüljön. A pénteki esettel kapcsolatban azonban olyan, a valóságot elferdítő sajtóhíresztelések is napvilágra kerültek, amelyek kedvezőtlen színben tüntetik fel Valkó lakóit.

Az önkormányzat álláspontja szerint a rendőrségi intézkedés is elfogadhatatlan, több helybéli állítása szerint a rendőrök többször is indokolatlanul lövéseket adtak le, riadalmat keltve. A testület felszólítja Pest megye rendorfőkapitányát: az ügy objektív kivizsgálását ne az érintett gödöllői rendőrkapitányságra bízza, hanem más szervet kérjen fel erre. Az eseményeket torzan beállító sajtóorgánumok ellen jogi úton kívánnak fellépni. Ignácz István dandártábornok, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az eddigi vizsgálat szerint a valkói rendőri intézkedés jogos volt. A szakszerűséggel kapcsolatban további vizsgálatra van szükség, amelynek lefolytatását a rendőrfőkapitány saját hatáskörébe vonta.