Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Van Gogh festményeket loptak Amszterdamban

2002.12.09. 10:11
Elloptak két értékes Van Gogh képet az amszterdami Van Gogh Múzeumból szombat hajnalban. A rendőrség egyelőre nem érti, hogy történhetett a rablás, mivel az épületben mindenhol infraérzékelők és kamerák vannak felszerelve, amelyek az eddigi vizsgálatok szerint tökéletesen működtek.
Kattintson a nagyításhoz!
Az amszterdami Van Gogh Múzeum
Fotó: Toussaint Kluiters
A tolvajok a tetőn keresztül jutottak be az amszterdami Van Gogh Múzeumba szombatra virradóra, és két rendkívül értékes festményt tulajdonítottak el - mondta Remco Gerretsen, a holland rendőrség szóvivője. A bűncselekményt reggel 8 órakor, két órával a nyitás előtt fedezték fel. A képeket a fő kiállítási csarnokból vitték el. A múzeum még aznap délután kinyitott, miután a dolgozók rendbe hozták a tett helyszínét.

Létra a kitört ablaknál

Kattintson a nagyításhoz!
Van Gogh: A tenger Schevingennél
Fotó: COMM
A rendőrség egyelőre nem érti, hogy történhetett a rablás, mivel az épületben mindenhol infraérzékelők és kamerák vannak felszerelve, amelyek az eddigi vizsgálatok szerint tökéletesen működtek. Emellett rendszeres őrjáratokat tartanak a biztonságiak a kiállítási termekben. A hatóságok idáig egy kitört első emeleti ablakot, és egy mintegy 4,5 méter hosszú létrát találtak az épület hátsó részéhez támasztva.

Legnagyobb gyűjtemény

Az Amszterdam szívében fekvő múzeum rendelkezik a legnagyobb Van Gogh gyűjteménnyel a világon. Az intézményben több mint 200 festmény és 500 rajz tekinthető meg. Az egyik ellopott kép "A tenger Schevingennél", amely 1882-ben készült, a másik a "Gyülekezet elhagyja a nueneni református templomot", amelyet 1884-ben fejezett be a mester.

Rekord ár

Kattintson a nagyításhoz!
Van Gogh: Gyülekezet elhagyja a nueneni református templomot
Fotó: COMM
A rendőrök eddig nem adtak ki becslést a festmények értékéről, de a Van Gogh festmények több tízmillió dollárért cseréltek gazdát a közelmúlt aukcióin. A leghíresebb holland impresszionista művész 1890-es öngyilkossága előtt röviddel befejezett "Dr. Gachot portréja" című festménye 82,5 millió dollárért (kb. 19,3 milliárd Ft) kelt el a Christie's egyik aukcióján. Ennél nagyobb összeget még nem fizettek egyetlen festményért sem.

Rablások hete Hollandiában

Ez már a második nagy érték ellen elkövetett rablás Hollandiában egy héten belül. Múlt hét hétfőn 5 millió dollár (kb. 1,2 milliárd forint) értékű gyémántot loptak egy gyémánt-kiállításról egy hágai múzeumból - jelentette a BBC.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!