Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Van Gogh festményeket loptak Amszterdamban

2002.12.09. 10:11
Elloptak két értékes Van Gogh képet az amszterdami Van Gogh Múzeumból szombat hajnalban. A rendőrség egyelőre nem érti, hogy történhetett a rablás, mivel az épületben mindenhol infraérzékelők és kamerák vannak felszerelve, amelyek az eddigi vizsgálatok szerint tökéletesen működtek.
Kattintson a nagyításhoz!
Az amszterdami Van Gogh Múzeum
Fotó: Toussaint Kluiters
A tolvajok a tetőn keresztül jutottak be az amszterdami Van Gogh Múzeumba szombatra virradóra, és két rendkívül értékes festményt tulajdonítottak el - mondta Remco Gerretsen, a holland rendőrség szóvivője. A bűncselekményt reggel 8 órakor, két órával a nyitás előtt fedezték fel. A képeket a fő kiállítási csarnokból vitték el. A múzeum még aznap délután kinyitott, miután a dolgozók rendbe hozták a tett helyszínét.

Létra a kitört ablaknál

Kattintson a nagyításhoz!
Van Gogh: A tenger Schevingennél
Fotó: COMM
A rendőrség egyelőre nem érti, hogy történhetett a rablás, mivel az épületben mindenhol infraérzékelők és kamerák vannak felszerelve, amelyek az eddigi vizsgálatok szerint tökéletesen működtek. Emellett rendszeres őrjáratokat tartanak a biztonságiak a kiállítási termekben. A hatóságok idáig egy kitört első emeleti ablakot, és egy mintegy 4,5 méter hosszú létrát találtak az épület hátsó részéhez támasztva.

Legnagyobb gyűjtemény

Az Amszterdam szívében fekvő múzeum rendelkezik a legnagyobb Van Gogh gyűjteménnyel a világon. Az intézményben több mint 200 festmény és 500 rajz tekinthető meg. Az egyik ellopott kép "A tenger Schevingennél", amely 1882-ben készült, a másik a "Gyülekezet elhagyja a nueneni református templomot", amelyet 1884-ben fejezett be a mester.

Rekord ár

Kattintson a nagyításhoz!
Van Gogh: Gyülekezet elhagyja a nueneni református templomot
Fotó: COMM
A rendőrök eddig nem adtak ki becslést a festmények értékéről, de a Van Gogh festmények több tízmillió dollárért cseréltek gazdát a közelmúlt aukcióin. A leghíresebb holland impresszionista művész 1890-es öngyilkossága előtt röviddel befejezett "Dr. Gachot portréja" című festménye 82,5 millió dollárért (kb. 19,3 milliárd Ft) kelt el a Christie's egyik aukcióján. Ennél nagyobb összeget még nem fizettek egyetlen festményért sem.

Rablások hete Hollandiában

Ez már a második nagy érték ellen elkövetett rablás Hollandiában egy héten belül. Múlt hét hétfőn 5 millió dollár (kb. 1,2 milliárd forint) értékű gyémántot loptak egy gyémánt-kiállításról egy hágai múzeumból - jelentette a BBC.