Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A móri ügy bíráját fenyegették meg

2005.02.21. 15:12
A móri mészárlás ügyét tárgyaló bírót két hónappal ezelőtt írásban megfenyegették. A HavariaPress hírügynökség információit Szebeni László, a Fővárosi Bíróság elnökhelyettese is megerősítette. Varga Zoltán egy A4-es méretű rajzot kapott, fenyegető megjegyzésekkel.

Varga Zoltán, a Fővárosi Bíróság büntetőbírája tavaly decemberben kapott fenyegető levelet, a bíróság címére, a móri ügy tárgyalása idején. Szebeni László, a Fővárosi Bíróság elnökhelyettese a hírügynökség érdeklődésére elmondta, hogy Varga egy A4-es méretű rajzot kapott, a hozzá fűzött megjegyzésekkel. Az MTI értesülése szerint a fővárosi bírósági vezetőt családjával együtt fenyegették meg életveszélyesen.

A fenyegetés tényéről a bíróság hivatalos jelentést tett, de a bíró maga nem kért védelmet. Az eset óta eltelt időszakban újabb fenyegetés nem érkezett a bíróságra, Szebeni László szerint ez is azt támasztja alá, hogy a Varga Zoltánt ért fenyegetés nem számított komolynak.

Nem keresik a feladót

Marinko birája
Fotó: Index
Varga Zoltánt 1977-ben választották bíróvá, és 1982 óta tagja a Fővárosi Bíróság Büntető Kollégiumának. A móri ügyet megelőzően többek között ő tárgyalta Magda Marinko, Dietmar Clodo, és a vesztegetéssel megvádolt kisgazda képviselő, Székely Zoltán ügyét is. Magda Marinko ügye kapcsán - amikor éjjel-nappal rendőri védelem alatt élt - korábban azt nyilatkozta, hogy a tárgyalássorozat nagyon megterhelte, s az - a per nehézsége és veszélyessége miatt - fordulópontot jelentett számára, emberileg és szakmailag egyaránt.

A levél miatt a bíró nem tett feljelentést, így a rendőrség nem keresi, hogy ki küldhette a fenyegetőző levelet, tudta meg az Index a Fővárosi Bíróság sajtótitkárságától. A gyakorlat szerint a hasonló esetekben nem tesz ilyen jellegű lépést a bíróság, legfeljebb rendőri védelmet kérnek és kapnak a bírák.

Szebeni László az üggyel kapcsolatban a HavariaPressnek elmondta, hogy jelenleg a Fővárosi Bíróság egyetlen bírója sem áll személyi védelem alatt. A bírákat és családjukat ért fenyegetések pontos száma nem határozható meg, mivel sok fenyegető megjegyzés a tárgyalóteremben hangzik el, ahol a bíró helyben reagál rájuk. Ezeknek zöme nem komoly, ezért nagy részükről az érintettek nem is tesznek jelentést. Komolyabb írásos vagy szóbeli fenyegetés 4-5 volt az elmúlt fél évben; ezek között volt az az eset is, amikor a Pesti Központi Kerületi Bíróság egyik bírónőjét, ítélethirdetést követően leköpték a tárgyalóteremben.

Nincs állandó rendőri védelem

Eddig az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) erőfeszítései ellenére nem született megállapodás arról, hogy legalább a Fővárosi Bíróság és a Pesti Központi Kerületi Bíróság Markó utcai épületében posztoljon egy-egy rendőr munkaidőben, mondta Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az OIT elnöke az MTI-nek.

Tavaly féltucatnyi hasonló esetben látták el bírák 24 órás védelmét a rendvédelmi szervek, a napokban pedig Kecskeméten szükségessé vált, hogy súlyos bűnügyben vizsgálódó ügyészeket folyamatosan kommandósok védjenek.