Valér
2 °C
8 °C

Rejtélyes vízszintemelkedés Velencében

2004.01.16. 10:50
Víz alá került péntek hajnalban Velence történelmi belvárosának egy része. A vízszintemelkedés - amelynek magyarázatát egyelőre nem tudják a szakértők - mindössze néhány órán át tartott.
Januárban eddig csak nagyobb esőzések, erős szél és olvadások után fordult elő, hogy víz alá került a Szent Márk tér, s pallókat kellett felállítani. Péntek hajnali öt óráig 98 centiméterre emelkedett a víz, s csaknem két órán át ezen a szinten maradt, majd gyorsan visszahúzódott. A szakemberek csak találgatják a váratlan áradás okát; leginkább az nyugtalanítja őket, hogy a vízszint ilyen komoly emelkedését nem tudták előre jelezni.

Fotó: EPA
Fotó: EPA
A magas vízállás nem különösebben meglepő jelenség a velenceiek számára, akiknek mindig kéznél van a gumicsizmájuk, míg a turisták reklámszatyorba szokták ilyenkor burkolni lábukat. Tavaly a kiadós esőzések nyomán januárban a dózsék városának ötöde került víz alá, 2002 novemberében pedig 147 centiméterrel haladta meg a tengervíz szintje a normálisat.

Az olasz kormány tavaly májusban látott neki az úgynevezett Mózes-terv (Modulo Sperimentale Elettromeccanico - MOSE) kivitelezéséhez. Ennek célja megóvni Velencét a nagyobb áradásoktól. Az elgondolás szerint nagy fémtartályokból 78 gátat építenek a szigetekre épült város védelmében.