Árpád
-2 °C
3 °C

Tízszer verték át, mert magyarnak hitték

2006.07.05. 16:27
Egy napig magyar turistának adta ki magát a Vecernji List munkatársa, akit megleptek saját honfitársai.

Egy nap alatt tízszer is becsaptak egy magát magyar turistának kiadó újságírót Közép-Dalmáciában, jelentette a Vecernji List című zágrábi napilap szerdán. A magyarul is beszélő újságíró több kollégájával beszámolót írt a lapba, amiből kiderült: Biogradban egy nap alatt tízszer ejtették át őket, mint külföldi turistákat, de csak "apró" dolgokban.

Mint egy németnek Magyarországon

A tudósítók példaként felhozták az egész napos hajókirándulás árát a Kornati szigetekre. A hajótulajdonosok úgy hirdetik, hogy 200-220 kunáért (mintegy 8500 forint) elviszik a kirándulót Telascicába, de a nemzeti parki belépőért még 40 kunát fölszámolnak. Amikor az újságírók rossz angolsággal megkérdezték, miért van a jegyre nyomtatva, hogy Kornati Nemzeti Park, tétován azt a választ kapták, hogy Telascica is ott van a Dugi Otokon (Hosszú sziget) és az is a Kornati nemzeti parkhoz tartozik.

A jegymizéria után az álturisták betértek az Európa nevű étterembe. Vacsorázni akartak, a pincér nem hozott étlapot, szereztek egyet maguknak, kérték, hogy a számla végösszegét a pincér közölje euróban is, de nem tudta, helyette kiabált kolléganőjének: " Ane, hány euró 100 kuna?" (13,8 euró) Ők kimentek a teraszra és 10 percen át vártak a válaszra.

Miért Horvátország?

Az álmagyarok később a parton az emléktárgyakat nézegették. Amikor az eladók meghallották, hogy külföldiek közelítenek, sorba kínálgatták portékáikat, amelyeknek semmi köze nem volt se az Adriához, se Horvátországhoz: plasztik figurák, gipsz szentek, törölközők, napszemüvegek, műanyag cápafog, mindegyiken a felirat "Made in China."

Biograd tengerparti sétányán mindössze egy olyan boltocskát találtak, amelyben volt igazi horvát szuvenír, mint a travarica (dalmát fűszernövényes pálinka), kagyló és korall karkötő, de szimpatikus eladónő egy árva szót sem tudott angolul. Az árakat a tengerparton kunában adják meg, de az eladók az átváltásnál saját árfolyamot alkalmaznak. Biogradon 100 euróért, ami hivatalosan 725 kuna, alig 700-at adnak.

A "magyar turista" a barátaival végül beült egy kávéra, a zamatos fekete mellett a pincér is udvarias volt, de ő is becsapta őket - írták beszámolójukban a Vecernji List című horvát napilap újságírói.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?