Mátyás
-6 °C
1 °C

Felhőszakadás, jégeső közeleg

2008.05.20. 08:34
A legmagasabb fokú riasztás elrendelésére készül az Országos Meteorológiai Szolgálat. Országszerte viharok és jégeső is várható. Dél-Alföldön már éjjel nagy viharok dúltak, Gyulán két épületbe is villám csapott.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kedden komoly záporok várhatók. Egyelőre narancsszínű riasztást rendeltek el a következő órákra az egész ország területére. Ez azt jelenti, hogy bárhol előfordulhat heves zivatar és jégeső, illetve akár a 90 kilométeres sebességnél is erősebb szél. A figyelmeztetés alapján egyes helyeken rövid idő alatt akár 30 milliméternyi csapadék is hullhat.

Később azonban rosszabbra fordulhat az idő, és napközben várhatóan elrendelik a legmagasabb fokozatú, azaz a vörös színű riasztást, csaknem az egész ország területére. Ez már heves zivatarokat jelent sok esővel, akár 2 centi nagyságú jégdarabokkal és erős széllel. Felhőszakadás is előfordulhat, és rövid idő alatt 50 milliméternél több csapadék hullhat.

Már hétfő éjjel vihar söpört végig az Alföld déli részén. Két épületbe is villám csapott hétfő este a Békés megyei Gyulán: egy ház teteje és egy melléképület gyulladt ki, de egyiknél sem sérült meg senki. Hajdú-Bihar megyében, Hortobágyon szintén villám okozott tüzet, ott körbálák égtek. A tűzoltókat a viharban kidőlt fák és a vízzel elárasztott pincék miatt összesen körülbelül 50-szer riasztották éjszaka Békés megyében, Borsodban és Szabolcsban is.