Véres valóság

2000.07.13. 11:28
A britek régóta szeretnék tisztázni, hogy tulajdonképpen mennyi viking vér is csörgedezik ereikben. Erre most a modern genetika segítségével lehetőségük is van. Egy kísérlet során 2500 önként jelentkezőt vizsgálnak meg. A jelentkezőktől vett DNS-minta segítségével megpróbálják megállapítani, vajon az alany felmenői között volt-e északi hódító. A kutatás előreláthatólag 15 hónapot fog igénybe venni.
Azt már tudjuk, hogy Kolumbusz Kristófot Amerikában megelőzték a vikingek, akik rablóhadjárataik során jelentős területeket jártak be, az ott lakók legnagyobb bánatára. A viking hordák egyébként több mint 1000 évvel ezelőtt feldúlták Európa nagy részét is, a pontos történelmükről azonban nem sokat tudni, lévén azt inkább az áldozatok írták, de bizonyos, hogy sokan közülük megtelepedtek, vegyük például az orosz hercegségeket.

A vikingek tehát beírták magukat a történelembe, és a populációba is. A brit szigetek lakói most éppen azt szeretnék megtudni, hogy mennyire származnak az egykori fosztogatóktól, csak hogy még büszkébbek lehessenek magukra.

A kutatás előreláthatólag 15 hónapot fog igénybe venni

Angolok?
David Goldstein, a genetika professzora elhatározta, hogy a modern tudomány segítségével kideríti, hogy mennyien is származnak a viking hódítóktól a brit szigeteken. A jelentkezőktől vett DNS-minta segítségével megpróbálják megállapítani, vajon az alany felmenői között volt-e északi hódító. A kutatás előreláthatólag 15 hónapot fog igénybe venni. Elsődlegesen is szükség lesz az önkéntesekre, akiket a szigetek 25 különböző helyéről toboroznak, ily módon a területi elhelyezkedésről is kaphatnak információt.

25 kisebb-nagyobb településből várják 100-100 olyan férfi jelentkezését, aki betöltötte 18. életévét és őseinek legalább két generációja ugyanazon a helyen élt. Azt hogy miért éppen férfiakat fognak vizsgálni, Goldstein professzor azzal magyarázta, hogy a férfiak rendelkeznek egy Y kromoszómával, amely fontos információkat tartalmaz a férfi felmenőkről és egyszerűbb, mint az X kromoszóma.

Ettől függetlenül szeretnék azt is kideríteni, hogy a női felmenők közt volt-e viking. Ez azért lenne fontos, hogy megállapíthassák, hogy az északiak rabolni, vagy hódítani jöttek-e. Amennyiben kiderül, hogy a hajósok annak idején asszonyaikat is magukkal hozták, akkor az azt jelentheti, hogy egyértelműen letelepedési szándékkal jöttek a szigetre, ellenkező esetben csak megtetszett nekik a hely, vagy inkább az ottani nők.

Genetika a népcsoportok vándorlásának bizonyítására

Ez a kísérlet abból a szempontból is mérföldkőnek számít, hogy most először használják a genetikát arra, hogy egy egész népcsoport vándorlását, elterjedését. Amennyiben sikerül nagy pontossággal megtalálni a leszármazottakat, úgy lehetővé válik, hogy a népek vándorlását visszamenőleg meg lehessen állapítani. Ezáltal lehetővé válik a népvándorlások utólagos felderítése, amit a régészet önmagában nem tud pontosan megállapítani.

A dolog árnyoldala viszont, hogy a technológiát nem pusztán tudományos szempontok alapján lehet felhasználni. Elvileg elképzelhető, hogy a faji megkülönböztetés eszközeként használják fel. Goldstein professzor természetesen minden ártó szándék nélkül, pusztán tudományos célból kutatja a jelentkezők családfáját.