Jenő
-3 °C
6 °C

Tizenhét évet kapott a Viszkis

2002.09.26. 10:44
Két évvel súlyosbították a viszkis rabló börtönbüntetését, így a Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében 15 helyett 17 évet kell börtönben töltenie. A viszkis az utolsó szó jogán közölte: büntetését jogosnak tartja, de sokallja a 17 évet.
Két évvel súlyosbították a viszkis rabló börtönbüntetését, így a Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében 15 helyett 17 évet kell börtönben töltenie. A viszkis az utolsó szó jogán közölte: büntetését jogosnak tartja, de sokallja a 17 évet.

Nem volt Robin Hood

Ambrus hét éven át, "nem túl rózsás életkörülményei" javítása céljából követte el a rablásokat - indokolta az ítélet súlyosbítását az eljáró tanács elnöke. Szemben a közvélemény körében tapasztalható "furcsa szimpátiajelenségekkel" a vádlott tettei nem hasonlíthatók "Robin, a nottinghami erdő hősének kalandjaihoz".

Foglalkozási körben elkövetett szándékos veszélyeztetés

"Soha senkire nem lőttem rá szándékosan" - mondta el az utolsó szó jogán Ambrus. A bíróság elfogadta érvelését, és az első fokú ítélethez hasonlóan felmentette az emberölési kísérlet vádja alól. Fegyverhasználata azonban a bíróság határozata szerint kimeríti a "foglalkozási körében elkövetett szándékos veszélyeztetés bűntettét". A viszkis ugyanis rablásaikor megsértette a fegyverhasználat szabályait, ezzel veszélyeztetett. A szándékosságra utal, hogy tudatában volt a veszélyeztetésnek, hiszen nem adott le célzott lövéseket.

Bár a bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott teljes körű, feltáró vallomását és együttműködését a rendőrséggel, mégis a súlyosbítás mellett döntött.

Humánusan

"Megpróbáltam senkiben sem kárt tenni" - jelentette ki a Viszkis. Elismerte ugyan, hogy súlyos bűncselekményeket követett el, azonban csak két esetben lépett fel durvábban. "Sajnálom és szégyellem magam" - mondta ezek kapcsán. A lehető leghumánusabban kívánt eljárni, amikor az egyik kirabolt bank alkalmazottját hajánál fogva rángatta. Ezzel szemben a tanácsvezető bíró indoklása szerint "egy rablás mindig durva". Ambrus személyi sérülést ugyan nem okozott, az áldozatokat azonban érhette káros pszichikai hatás.

Pallérozná a műveltségét

"El tudom fogadni, hogy kivonnak a forgalomból" - mondta Ambrus. Úgy érzi, mostanra levonta a konzekvenciát: "a bűn nem kifizetődő". Mivel korábbi szökése miatt izoláltan tartják fogva, Ambrus attól tart, hogy az "ingerszegény környezetben baltaarcú pszichopatává" válhat.

"Eddig egy rebellis bugris voltam" - mondta Ambrus, ezért a börtönben képzéseken szeretne részt venni. "Eddigi szellemi tevékenységem kimerült a bankrablások megszervezésében", azonban megfelelő "pallérozással" a társadalom hasznos tagjává válhatok. Beszédében ezért az ítélet enyhítését kérte a bíróságtól. "Ha azonban légyszar vagyok, akkor ne kíméljenek" - tette hozzá.

A vád szerint Ambrus Attila a 90-es években több társával mintegy harminc fegyveres rablást hajtott végre pénzintézetek sérelmére, és összesen csaknem 200 millió forintos kárt okozott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?