Huba
19 °C
33 °C

Tizenhét évet kapott a Viszkis

2002.09.26. 10:44
Két évvel súlyosbították a viszkis rabló börtönbüntetését, így a Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében 15 helyett 17 évet kell börtönben töltenie. A viszkis az utolsó szó jogán közölte: büntetését jogosnak tartja, de sokallja a 17 évet.
Két évvel súlyosbították a viszkis rabló börtönbüntetését, így a Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében 15 helyett 17 évet kell börtönben töltenie. A viszkis az utolsó szó jogán közölte: büntetését jogosnak tartja, de sokallja a 17 évet.

Nem volt Robin Hood

Ambrus hét éven át, "nem túl rózsás életkörülményei" javítása céljából követte el a rablásokat - indokolta az ítélet súlyosbítását az eljáró tanács elnöke. Szemben a közvélemény körében tapasztalható "furcsa szimpátiajelenségekkel" a vádlott tettei nem hasonlíthatók "Robin, a nottinghami erdő hősének kalandjaihoz".

Foglalkozási körben elkövetett szándékos veszélyeztetés

"Soha senkire nem lőttem rá szándékosan" - mondta el az utolsó szó jogán Ambrus. A bíróság elfogadta érvelését, és az első fokú ítélethez hasonlóan felmentette az emberölési kísérlet vádja alól. Fegyverhasználata azonban a bíróság határozata szerint kimeríti a "foglalkozási körében elkövetett szándékos veszélyeztetés bűntettét". A viszkis ugyanis rablásaikor megsértette a fegyverhasználat szabályait, ezzel veszélyeztetett. A szándékosságra utal, hogy tudatában volt a veszélyeztetésnek, hiszen nem adott le célzott lövéseket.

Bár a bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott teljes körű, feltáró vallomását és együttműködését a rendőrséggel, mégis a súlyosbítás mellett döntött.

Humánusan

"Megpróbáltam senkiben sem kárt tenni" - jelentette ki a Viszkis. Elismerte ugyan, hogy súlyos bűncselekményeket követett el, azonban csak két esetben lépett fel durvábban. "Sajnálom és szégyellem magam" - mondta ezek kapcsán. A lehető leghumánusabban kívánt eljárni, amikor az egyik kirabolt bank alkalmazottját hajánál fogva rángatta. Ezzel szemben a tanácsvezető bíró indoklása szerint "egy rablás mindig durva". Ambrus személyi sérülést ugyan nem okozott, az áldozatokat azonban érhette káros pszichikai hatás.

Pallérozná a műveltségét

"El tudom fogadni, hogy kivonnak a forgalomból" - mondta Ambrus. Úgy érzi, mostanra levonta a konzekvenciát: "a bűn nem kifizetődő". Mivel korábbi szökése miatt izoláltan tartják fogva, Ambrus attól tart, hogy az "ingerszegény környezetben baltaarcú pszichopatává" válhat.

"Eddig egy rebellis bugris voltam" - mondta Ambrus, ezért a börtönben képzéseken szeretne részt venni. "Eddigi szellemi tevékenységem kimerült a bankrablások megszervezésében", azonban megfelelő "pallérozással" a társadalom hasznos tagjává válhatok. Beszédében ezért az ítélet enyhítését kérte a bíróságtól. "Ha azonban légyszar vagyok, akkor ne kíméljenek" - tette hozzá.

A vád szerint Ambrus Attila a 90-es években több társával mintegy harminc fegyveres rablást hajtott végre pénzintézetek sérelmére, és összesen csaknem 200 millió forintos kárt okozott.