Kornélia
1 °C
14 °C

Vodkával a SARS ellen

2003.05.12. 15:54
Orosz szakemberek szerint eltúlzott a SARS-vírus miatti félelem, és felesleges a pánikkeltés, főleg, hogy a diagnosztizálás nem megbízható. Az oroszok biztonságban érzik magukat: napi egy deci vodkával védekeznek, emellett kevesebb kínait engednek be.
Orosz biológusok szerint eltúlzott a világot hatalmába kerítő pánik az atípusos tüdőgyulladás (SARS) miatt, és nem minden komolyság nélkül napi egy deci vodkát javasolnak a vírus megölésére.

Vitalij Zverjov, a moszkvai víruskutató intézet igazgatója hétfői sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, hogy már csak azért sem kell pánikot kelteni, mert a SARS diagnosztizálására jelenleg alkalmazott módszer nem megbízható.

Egyúttal megkérdőjelezte az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO)a megbetegedésekről közzétett adatait. Szerinte nem lesz járvány Oroszországban, mert korlátozták a kínaiak belépését az országba.

"Egy deci vodka minden vírust megöl"

Anatolij Vorobjov, a moszkvai orvosi akadémia mikrobiológiai és immunológiai osztályának egyik vezetője emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 40 évben rengeteg új kórokozó jelent meg, az influenzavírus például sokkal több halálesetet okoz, mint a SARS-vírus.

Vorobjov hozzátette, hogy "egy deci vodka minden vírust megöl", és elmondta, hogy amerikai szakértők szerint napi 70 gramm alkohol megelőzi a szívinfarktust és az agyvérzést is.

Jelenleg 25 SARS-gyanús beteget tartanak megfigyelés alatt Oroszországban.