Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Halálos áldozatot is követelt a nyugat-európai ítéletidő

2003.01.03. 07:19
Egy nő életét vesztette a portugáliai ítéletidőben, három folyóba zuhant autó után helikopterekkel kutatnak. A napok óta tartó esőzések miatt megáradt folyók átszakíthatják átázott gátjaikat, ezért több helyen is a lakosság kitelepítésén dolgoznak - jelentette be az ország belügyminisztere. Árvízveszély Nagy-Britanniában és Németországban is.
Három autó is a vízbe zuhant, amikor a heves esőzések miatt bekövetkező földcsuszamlás a Douro folyóba sodort egy útszakaszt Portugáliában. A hatóságok fényszórókkal felszerelt helikoptert küldtek a helyszínre, hogy az éjjeli sötétségben is lehessen folytatni a kutatást az autók, illetve utasaik után. Az esőzések miatt megáradt folyók tucatnyi házat rongáltak meg és két hidat is elsodortak

Halálos áldozat

Bairrada térségében összeomlott két híd; Agueda városban le kellett zárni az Agueda folyón átívelő hidat, és kiköltöztetni a lakókat a folyó menti negyedből. Braga városban egy nő életét veszítette, amikor egy, a vihartól kidőlő fa az autójára zuhant.

Gátszakadástól tartanak

A Fraga folyó gátja már alig bírja az esőzés miatt megemelkedett víz nyomását, a hatóságok a közeli települések lakóinak kimenekítéséhez készülnek - idézte az AFP Antonio Figueiredo Lopes belügyminisztert. A meteorológiai szolgálat szerint további esők várhatók a Pireneusi-félsziget atlanti partvidékén - jelentette az AFP.

Árvízveszély Nyugat-Európában

A legnagyobb fokú árvízi készültség, illetve már árvízi helyzet van Nagy-Britannia középső és déli részén, valamint Walesben. Németországban az olvadás megemelte a folyók szintjét: fokozott árvízi készültség van a Mosel és a Rajna térségében és Alsó-Szászországban. A viharos idő több helyütt megbénította a közlekedést Észak-Rajna-Vesztfáliában. Az esőzés miatt kritikussá vált a helyzet Belgiumban a vallon területeken, továbbá Franciaország északi részén, Normandiában és a Somme folyó térségében.