Gusztáv
-4 °C
1 °C

Újabb pusztító hurrikán tart Amerika felé

2005.10.19. 12:31
Kubát, Mexikót és Floridát fenyegeti az idei hurrikánszezon 21. vihara. A Wilma szerdán pusztító hurrikánná erősödött, de a kétszáznyocvan kilométeres szelekkel tomboló vihar egyelőre kis kiterjedésű.

Pusztító, ötös erősségű hurrikánná erősödött a Wilma trópusi vihar. A pillanatnyilag még New Orleans irányába tartó hurrikán az előrejelzések szerint a mexikói Yucatan-félsziget és Kuba nyugati partjainak letarolása után szombaton élesen keletnek fordul, így Florida déli részén, Miami környékén tombolhat.

Az idén meglehetősen pontosnak bizonyuló modellek szerint a Kubában és Mexikóban még 4-es erősségűként tomboló vihar Floridát már erősen legyengülve, 2-es erősségűként érheti el. Ennek ellenére az alacsonyan fekvő mocsaras területeken jelentős áradásokat okozhat.

A pillananyilag Kubától délnyugatra tomboló vihar trópusi esőzéseket hozott Honduras keleti partjára. Az esőzések okozta földcsuszamlásokban Haitin legalább tizen életüket vesztették.

Kubában és Mexikóban egyelőre csak figyelmeztetéseket adtak ki, mivel a vihar átmérője meglehetősen kicsi. Bár a hurrikán szeme körül 280 kilométeres szelek tombolnak, hurrikánerejű szeleket a viharzóna központjától legtávolabb tizenöt kilométerre mértek. A viharzóna teljes átmérője 250 kilométer.