Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Kidobták Ceaucescu borgyűjteményét a takarítók

2003.09.22. 16:13
Felbecsülhetetlen kárt okozott a román államnak pár borokhoz nem értő takarító. A Köztársasági Palota tisztaságáért felelők vödreiket akarták lerakni valahova, ezért kidobtak kétezer üveg romlottnak vélt bort. Valójában Ceaucescu egyedi borgyűjteményétől váltak meg.
Ceaucescu több ezer üveg, ritkaságszámba menő régi évjáratú borát dobták ki a bukaresti Köztársasági Palota takarítói. A takarítók felszerelésüknek kerestek raktárt, és úgy gondolták, a poros üvegekkel teli pince ideális lesz.

Féltek, hogy rosszul lesznek

Összességében mintegy kétezer üveg bort és valódi Cognacot dobtak ki. "Nem akartuk megkóstolni. Olyan régiek voltak, hogy attól féltünk, megmérgezne" - nyilatkozta az Ananovának a borokhoz látványosan nem értő takarítók egyike.

A tévedés akkor derült ki, amikor a palota stábja 621 üveg bort akart átadni egy gyűjtőnek, aki 45 000 eurót (11 457 739 forintot) adott értük.

A román bortanács elnöke szerint a kár felbecsülhetetlen. "Még ha rossz borokról lett volna szó, akkor is legalább 60 fontot (22 ezer forintot) érhetne darabjuk, csak mert a diktátoré voltak" - nyilatkozta az Ananovának. A takarítók szerint túl öreg, ezért bizonyosan romlott borok azonban "igazán jó borok voltak".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!