Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Káoszba torkollott Mandela karácsonyi partija

2004.12.20. 09:34
Hetvenötezer rászoruló rohanta meg Nelson Mandela volt dél-afrikai elnök vidéki házát. A feketék egyenjogúságának veterán harcosa tizenöt éve oszt ingyenajándékot a rászoruló gyermekeknek. A parti idén káoszba fulladt, a rendőröknek botokkal kellett szétverniük a sokaságot.

Nelson Mandela egykori dél-afrikai államfő 1990, a feketéket elnyomó apartheid-rendszer börtönéből való szabadulása óta minden évben ajándék- és ételosztó partit rendez rászoruló gyermekek számára falusi házában Qunuban.

Bottal oszlattak

Az idei partira a szervezők húszezer embert vártak, ám ennél jóval többen - a rendőrök szerint ötvenezren, a szervezők szerint hetvenötezren - jöttek el. "Az emberek tolakodni kezdtek az ajándékokért és az ételért. Az előlállók összeestek, káosz alakult ki", nyilatkozta a BBC-nek Nondumiso Jafta rendőrfelügyelő. Mint mondta a rendőrség nem volt felkészülve ekkora tömeg kezelésére.

A helyszínről beszámoló tudósítók szerint a sokaság megrohanta Mandela házát. Az emberek megpróbáltak átmászni a szögesdrót-kerítéseken. A rendőrök botokkal verték vissza a rohamot. Hivatalos jelentések szerint ennek ellenére sem voltak sérültjei a rendteremtő akciónak.

Magukra hagyták a gyermekeket

Sajtójelentések szerint a várakozók között többen rosszul lettek, többen az éhségtől estek össze a forróságban. Több gyerek is magára maradt, köztük egy négyhónapos csecsemő.

Mandela partijain már eddig is voltak rendzavarások, két éve három gyermeket kellett kórházba szállítani, mert vágott sebeket szenvedtek a tolongásban, írja a BBC.