Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Y2K 2.0?

2000.02.24. 18:50
A 2000. évi szökőnap legfontosabb tulajdonsága, hogy néhány programozó azt hitte, az idén elmarad. Ez az év a kerek százas évek közismert szokásától eltérve mégis szökőév lesz. Ilyen 400 évenként egyszer fordul elő, oka egy régen megszabott kétszeres kivétel. A Gergely naptár összeállításakor határozták meg a szökőnapok hosszú távú ütemezését, hogy évszázadok alatt is minimális legyen csak az elcsúszás. 1582-ben a tudósok mindent jól kifundáltak, hogy a lehető legpontosabban a valódi évhez centizzék a naptárat. Viszont nem gondoltak arra, hogy 2000-ben számítógépes programok fognak futni, amelyek a programozó hibájából nem veszik figyelembe a kivételes szökőnapot.

Az amerikai elnök Y2K átállást levezénylő főtanácsnoka John Koskinen tavaly év végén még azt nyilatkozta: a szökőnap idején is ugyanolyan készültséget fognak tartani, mint szilveszter éjjel. Persze azóta tudjuk, hogy az Y2K probléma még a legkevésbé felkészült országokban sem okozott egetrengető fennakadásokat. Sőt a "kidobott" dollármilliók miatt a felelősöket keresik, és perre mennek a cégek. Az Y2K bug kis testvére, a szökőnap most még ennyire sem borzolja a kedélyeket. Talán mert farkast kiáltottak az évszámváltáskor, most senki nem riogat ezzel. Pedig ismét van esélye informatikai zavaroknak. A magyar Y2K honlapon csak a "kritikus napok" táblázata figyelmeztet a február végi naptári anomáliára. Az USA pedig egyenesen meg is szüntette a korábban www.y2k.gov címen elérhető honlapot. A híroldalak Y2K összeállításai a legtöbb helyen még fent vannak, hiszen elég sok munkát beleöltek, de január első hete óta sehol nem találtunk friss cikket. A szökőnap ezek szerint már nem téma.

Napok és évek
A Krisztus előtt 46-ban Julius Caesar által bevezetett naptár minden negyedik évben szökőnapot rendelt el. Ez évente átlagosan néhány perces eltérést okozott, ami 128 évente adott ki egy teljes nap csúszást a csillagászati évhez képest. Addig nem foglalkoztak a problémával, míg az eltérés közel 10 napra nem nőtt. 1582-ben XIII. Gergely pápa úgy rendelkezett, hogy október 4.-e után október 15. következzen. A további csúszás elkerülésére pedig meghatározták a kihagyandó szökőnapokat. A Gergely-naptár négyévente tiszteli meg a februárt szökőnappal. A hónap 29 napos lesz, a szökőnap azonban nem 29-e, hanem valójában február 24. A 00-ra végződő években elmarad a szökőnap, kivéve a 400-zal osztható évszámokat, amikor mégis van. Így, a 400 év alatt beiktatott 97 szökőnappal együtt egy naptári évre átlagosan 365.2425 nap jut. Ez a negyedik tizedes jegyig megegyezik a csillagászati év időtartamával (365.2422 nap), de a rendszer 10 ezer év alatt így is kitermel 3 nap eltérést.
Pedig a fel nem készült alkalmazásokban táblázatok borulhatnak fel. A dátumot félreértelmező alkalmazásokban fortélyos hibák keletkezhetnek. Az extra nap számukra kimarad, február 28. után azonnal március 1. következik. A legtöbb program gyártója az Y2K frissítéshez hozzácsapta a szökőnap-javítást is. Nem véletlenül, hiszen a népszerű szoftverek alapváltozatukban az évszámon kívül a szökőnap témában is produkálnak zöldségeket.

Például a Windows 95 és 98-ban, ha kézzel beállítjuk a dátumot február 29-re, és az évet is átállítjuk, akkor minden évet elfogad szökőévnek. A Microsoft szerint ez csak a beállítási panel hibája, a rendszerdátum magától nem állhat rossz évben február 29-re. Ezt a hibát az Y2K frissítés a dátum/idő panel cseréjével kijavítja.

Az Y2K miatt javíthatatlannak minősült, és egy az egyben ki kellett dobni az Excel 4-et és a Word 2-t. A dátumtévesztésen kívül ezek a programok a szökőnapokat sem tudták rendesen kezelni. A későbbi verzió (Excel 97) tudja ugyan 2000-ről, hogy szökőév, de (tévesen) ezt gondolja 1900-ról is. Ez a probléma állítólag a dátumformátumhoz mintaként alkalmazott konkurrens szoftver, a Lotus 1-2-3 hibája, és csak a békesség kedvéért nem javították ki a Microsoft mérnökei.