Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Zalatnay milliókat fizetett a bíróság számlájára

2002.12.11. 18:16
A Zalatnay Sarolta és társai ellen több tízmilliós csalás miatt indított büntetőper szerdai tárgyalásán az énekesnő ügyvédje átadta a bírónak azt a nyugtát, amely igazolja, hogy védence 8,1 millió forintot fizetett be a bűncselekmények károsultjainak javára a bíróság letéti számlájára. Ezt az általános bírói gyakorlat a büntetés kiszabásakor nyomatékos enyhítő körülményként veszi figyelembe.
Az ügy egyik vádlottjának elmeállapotát és börtöntűrő képességét soron kívül vizsgálja egy orvos szakértő. Az ügyben Fővárosi Bíróságon várhatóan hétfőn tartják a perbeszédeket és azt követően, nem kizárt, hogy a karácsony és szilveszter közötti ítélkezési szünetben hirdetik ki az elsőfokú ítéletet.

Hirdetés útján toborzott befektetők

Az ügyészség szerint Zalatnay Sarolta cégeinek pénzügyi nehézségei, behajthatatlan kintlévőségei miatt 1996-ban és 1997-ben több tízmillió forintnyi hitelt vett fel magas kamatra magánszemélyektől. A hitelfelvételeket vagy maga az énekesnő intézte, vagy pedig az ezzel megbízott A és M Pénzügyi Tanácsadó Kft. A cég két alapítója, és egy, a kft. nevében ügyvédként eljáró személy szintén vádlott az ügyben. Az ügyészség szerint a kft. hirdetés útján toborozta a befektetőket, extraprofitot ígérve nekik. A kölcsönök jelentős részét azonban eddig nem fizették vissza.

Akár tizenkét év is kiszabható

A vád Zalatnay Sarolta ellen hitelezési csalás, tartozás fedezetének elvonása, gazdasági adatszolgáltatás elmulasztása, magánokirat-hamisítás, melyekért bűnösség megállapítása esetén halmazatban akár 12 éves szabadságvesztés is kiszabható. A szerdai tárgyaláson Zalatnay Sarolta és egyik vádlott-társa között konfliktus bontakozott ki arról, melyikük milyen mértékben fizetett vissza a hitelezőknek pénzt.

Az egyik ügyvéd a tárgyaláson szóvá tette, hogy az ügyészség több olyan személy esetében is, akiknél a vádlottakkal egyező tényállás állapítható meg, nem emelt vádat. Eközben védence - több tízmilliós családi örökségét sem kímélve - mindent megtett azért, hogy a hitelezők visszakapják pénzüket.