Zalatnay milliókat fizetett a bíróság számlájára

2002.12.11. 18:16
A Zalatnay Sarolta és társai ellen több tízmilliós csalás miatt indított büntetőper szerdai tárgyalásán az énekesnő ügyvédje átadta a bírónak azt a nyugtát, amely igazolja, hogy védence 8,1 millió forintot fizetett be a bűncselekmények károsultjainak javára a bíróság letéti számlájára. Ezt az általános bírói gyakorlat a büntetés kiszabásakor nyomatékos enyhítő körülményként veszi figyelembe.
Az ügy egyik vádlottjának elmeállapotát és börtöntűrő képességét soron kívül vizsgálja egy orvos szakértő. Az ügyben Fővárosi Bíróságon várhatóan hétfőn tartják a perbeszédeket és azt követően, nem kizárt, hogy a karácsony és szilveszter közötti ítélkezési szünetben hirdetik ki az elsőfokú ítéletet.

Hirdetés útján toborzott befektetők

Az ügyészség szerint Zalatnay Sarolta cégeinek pénzügyi nehézségei, behajthatatlan kintlévőségei miatt 1996-ban és 1997-ben több tízmillió forintnyi hitelt vett fel magas kamatra magánszemélyektől. A hitelfelvételeket vagy maga az énekesnő intézte, vagy pedig az ezzel megbízott A és M Pénzügyi Tanácsadó Kft. A cég két alapítója, és egy, a kft. nevében ügyvédként eljáró személy szintén vádlott az ügyben. Az ügyészség szerint a kft. hirdetés útján toborozta a befektetőket, extraprofitot ígérve nekik. A kölcsönök jelentős részét azonban eddig nem fizették vissza.

Akár tizenkét év is kiszabható

A vád Zalatnay Sarolta ellen hitelezési csalás, tartozás fedezetének elvonása, gazdasági adatszolgáltatás elmulasztása, magánokirat-hamisítás, melyekért bűnösség megállapítása esetén halmazatban akár 12 éves szabadságvesztés is kiszabható. A szerdai tárgyaláson Zalatnay Sarolta és egyik vádlott-társa között konfliktus bontakozott ki arról, melyikük milyen mértékben fizetett vissza a hitelezőknek pénzt.

Az egyik ügyvéd a tárgyaláson szóvá tette, hogy az ügyészség több olyan személy esetében is, akiknél a vádlottakkal egyező tényállás állapítható meg, nem emelt vádat. Eközben védence - több tízmilliós családi örökségét sem kímélve - mindent megtett azért, hogy a hitelezők visszakapják pénzüket.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

  • Vennék
  • Bankszámla