A súlytalanság vonzásában

2000.05.30. 11:51
Az oroszok számos forrásból próbálnak űrprojectjeikre pénzt szerezni, Csillagvárosban például szimulált űrsétát tehetnek a vállalkozó kedvű és pénzes jelentkezők. Amerikában a súlytalanság más aspektusai foglalkoztatják a népeket, ott ugyanis nemrég bemutatták az első súlytalanságban forgatott pornófilmet.
Súlytalanságban forgatott pornófilm
Miközben a NASA aggódik, hogy az oroszok ismét késnek a Zarya modul júliusra tervezett felbocsátásával, Csillagvárosban szimulált űrsétát tehetnek a vállalkozó kedvű és pénzes jelentkezők, az igazán gazdagok pedig a valódi súlytalanságot is megtapasztalhatják. Eközben Amerika sci-fi írói és olvasói lázadoznak, ugyanis egy súlytalanságban készült pornófilmet is jelöltek a legrangosabb sci-fi díjra.

A 18 hónapja épülő nemzetközi űrállomás építését hónapokkal hátráltatja az oroszok késedelme: az űrhajósok otthonául szolgáló Zarya lakómodult felbocsátását több alkalommal elhalasztották már. A NASA attól tart, hogy a jelenleg júliusra tervezett felbocsátást ismét elhalasztják, de siettetni sem merik az oroszokat, félve, hogy esetleg a biztonság rovására megy a sietség. Ráadásul az amerikai számvevőszék legutóbbi jelentése szerint a Zarya modul ablakai nem felelnek meg a NASA előírásainak. A késések mintegy ötmilliárd dollárral növelték az űrállomás megépítésének mitegy 60 milliárdos költségvetését. Az amerikaiak azzal vádolják az oroszokat, hogy a nemzetközi űrállomásra szánt pénzeket a 14 éves Mir űrállomás javítgatására költik.

Amatőr űrhajósok
Az oroszok számtalan forrásból próbálnak űrprojectjeikre forrásokat szerezni. A legutóbbi Mir-küldetést például teljes egészében a holland MirCorp finanszírozta, mely kereskedelmi célokra kívánja hasznosítani az öreg űrállomást. A Gagarinról elnevezett kiképzőközpontban pedig bárki kipróbálhatja, milyen érzés súlytalanságban lebegni, vagy űrruhában kavarni egy űrállomás felett.

Árlista

Felkészítés az űrruhás merülésre 225 dollár (62 ezer forint)
Víz alatti ,,űrséta" 700 dollár (194 ezer forint)
Merülés valódi űrruhában 6000 dollár (1,6 millió forint)
Repülés súlytalanságban kb. 20000 dollár (5,5 millió forint)

A többnyire csak Csillagvárosként emlegetett Gagarin Központban 1990 óta több mint kétszázötvenen vettek részt a méregdrága, tíz napos űrhajósképző tanfolyamon, melynek elvégzése után ,,amatőr űrhajós"-diplomát kapnak az ügyfelek. A diploma tanúsítja, hogy tulajdonosa megfelelt a repülőorvosi alkalmassági vizsgálaton, szimulátoron megtanulta a Szojuz típusú űrjárművek irányítását, túlélőtanfolyamon és pszichológiai kiképzésen is átesett, továbbá megfelelt a súlytalanság tűrését mérő, többnyire hánytató hatású vizsgálatokon. A két legnépszerűbb kurzus - melyeket külön is felvehetnek a pénzes diákok - a víz alatti, űrruhás űrséta, és a repülőgép fedélzetén tartott súlytalansági tréning.

Űrséta a víz alatt
A víz alatti űrséta egy óriási, 12 méter mély akváriumban zajlik, melynek fenekén egy űrállomás életnagyságú modellje fekszik. A 3-5 napos, 700 dolláros víz alatti űrséta-kurzus és annak valódi űrruhával súlyosbított, 6000 dolláros változatának elvégzői nemzetközi PADI búvárdiplomát kapnak.

A parabola csúcsán
A súlytalanságot egy IL-76-os csapatszállító repülőgép fedélzetén tapasztalhatják meg az igazán gazdagok: egy út mintegy 20 ezer dollárba, vagyis 5,5 millió forintba kerül. Igaz, ha összeáll 10 jelentkező, akkor már csak fejenként félmillió forintot kell kifizetni az élményért. A repülőgép parabolákat ír le, először meredeken zuhan, majd hasonló ívben emelkedni kezd. A pályagörbe csúcsain mintegy 20 másodpercen keresztül súlytalanságot tapasztalhatnak az utasok, szabadon lebegni azonban nem tanácsos, mivel csúnyán megütheti magát a gravitáció visszatértekor padlóra zuhanó űrhajósjelölt. 20 ezer dollárért 15-20 parabolát ír le a gép, vagyis összesen 5-6 percig lebeghetnek súlytalanságban az utasok.

Sylvia Saint lebeg
A bulvárlapok kedvenc témái közé tartozik annak kérdése, vajon milyen a szex a súlytalanságban. Bár hivatásos űrhajósok egyelőre nem nyilatkoztak az ügyben, az érdeklődők szinte mindent megtudhatnak az Uranus Project című pornófilmből. A Sylvia Saint és Nick Lang által alakított űrhajósok egy repülőgép fedélzetén omlottak egymás karjaiba. Mivel a súlytalanságot a fent vázolt megoldással állították elő, a jelenetet 20 másodperces részletekben vették fel. Az Uranus Project forgatókönyvét az amerikai sci-fi és fantasy írók szövetsége félig viccből, félig komolyan felvette a Nebula-díjra jelöltek listájára. A szövetség tagjai felháborodottan tiltakoztak az elnökség döntése ellen, a legrangosabb sci-fi díjat végül május 20-án a Hatodik érzék forgatókönyve nyerte.