Szabolcs
20 °C
35 °C

Nem a klímaváltozás okozza a magyar monszunt

2008.07.18. 17:40
A lassan mindennapossá váló heves zivatarokról eddig úgy tudtuk, az ilyesmi a trópusokra jellemző. A szakember szerint nem rendkívüli a mostani időjárás.

Az elmúlt hetekben szinte nem volt olyan nap Magyarországon, hogy ne alakultak volna ki hirtelen csapadékkal és heves széllökésekkel kisért zivatarok. A szokatlan időjárás kapcsán felmerül, hogy esetleg a globális éghajlatváltozás áll a háttérben.

Ahhoz, hogy eldönthető legyen, sűrűsödnek és intenzívebbek-e a zivatarok a Kárpát-medencében mint régebben, nem pár hét, hanem több évtized statisztikai adatait kéne figyelembe venni. Ilyen adatok azonban nem állnak rendelkezésre - válaszolta az Index érdeklődésére Fodor Zoltán meteorológus. Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa szerint a mostani zivataros időjárás nem ad alapot arra, hogy az éghajlatváltozást gyanítsuk mögötte.

Az elmúlt másfél-két hónapban valóban gyakran alakultak ki olyan meteorológiai körülmények, amelyek kedvezők a heves zivatarok kialakulásához - mondja Fodor - ugyanakkor összességében átlagosan zivataros az idei nyár. Az idényből még van hátra másfél hónap, de a szakember szerint az időjárás nem különbözik az elmúlt öt év átlagától.

A részletes radarképek alapján megállapítható lesz, hogy melyek a legzivatarosabb területek, de ilyen felvételeket csak 2003-óta készítenek: 4-5 év alapján még nem lehet komoly következtetéseket levonni. A nyár ugyanakkor mindig zivatarosabb, mert a meleg levegő több nedvességet tud lekötni, és az óceán felől érkező frontok környezetében nagy hőmérsékletkülönbség alakul ki a légkörben.

A városok környékén a zivatarok kialakulásának esélyét helyi, mikrofizikai tényezők is növelik. Budapesten a belső kerületek például mindig melegebbek a külvárosoknál és a budai hegyvidéknél; a jelentős hőkülönbség elősegítheti a zivatarosodást. A vihar azonban gyakran távolabb sújt csak le, mert időközben a szél a zivatarfelhőt elsodorja - avat be a részletekbe a meteorológus.

Fodor Zoltán szerint megbízható prognózis csak egy hétre előre állítható fel, addig pedig marad a változékony idő, esővel és 30 fok alatti napi csúcshőmérséklettel. Statisztikailag augusztus szárazabb idővel kecsegtet, ám erre bármelyik év rácáfolhat.