Nyolcvan százalékos csoda

2000.05.24. 17:50
Moszkvai addiktológusok olyan módszerrel gyógyítanak, amely három nap alatt megszabadíthatja az ópiátfüggőket szenvedélyüktől. A kezelés drága és nem fájdalommentes, viszont nyolcvan százalékban sikeres. A szakma kétkedve fogadja az eredményeit.
A Moszkva melletti volt pártüdülőben '94 óta több mint 1.500 kábítószerfüggő fordult meg. Az Irina N. Platnyickaja addiktológus professzor asszony és dr. M. L. Zobin főorvos vezette magánklinikán az úgynevezett transzmodulációs blokád módszerével gyógyítanak.

Irina N. Platnyickaja addiktológus professzor asszony
Mint dr. Szoboljeva Ludmilla pszichológus kandidátus, az Országos Alkohológiai Intézet főmunkatársa, egyben a Zobin-módszer magyarországi kapcsolattartója elmondta, a kezelést megelőző három hétig a páciens nem nyúlhat semmiféle droghoz.

Szoboljeva Ludmilla szerint a három hét nem csak a szervezet tisztulása miatt fontos idő-intervallum: ha ezt az időt kibírja a függő, akkor biztosan motivált is a leszokásra és a kezelés után is képes lesz drog nélkül élni.

Az addiktológiai és pszichiátriai ellátáshoz szükséges engedélyekkel rendelkező moszkvai központ a nem helyi beteg érkezésekor a pácienst és az őt kísérő rokont a reptéren fogadja, tolmácsot és teljes ellátást biztosít.

A háromnapos kezelés első napján a beteg és az őt pozitívan befolyásolni tudó családtag megismerkedik az orvossal és meghallgatja a tájékoztatót arról, mire kell felkészülniök.

A második napon elektromágneses módszerrel blokkolják a heroinéhségért felelős ópiátreceptorokat. A műszeres kezelés negyed óráig-húsz percig tart, és nem fájdalommentes.

Fizikális és pszichés függőség

A fizikális függőséget mindig kíséri pszichés függőség is, ennek fordítottja nem mindig igaz. Sokan erős hajlamot mutatnak bármilyen anyaghoz való függőség kialakuására. Leírtak olyan eseteket is, amikor a placebo iránt alakult ki függőség.

A harmadik nap során intravénásan - feltehetőleg ópiát-tartalmú - provokáló hatású folyadékot juttatnak a páciens szervezetébe. Az akciónál altatóorvos is asszisztál, mert légzési zavarok is fölléphetnek.

A pszichológus szerint nem csak fiziológiai, de pszichológiai hatással is jár a kezelés: a beteg szinte halálközeli élményt él át: megtapasztalja, mi történik vele, ha újból droghoz nyúl.

Adre Waismann izraeli orvos eljárása némileg hasonló a moszkvai tudósok mószeréhez, 24 órás altatás alatt távozik a szervezetből a felgyülemlett méreganyag, ami egyébként három hét alatt ürülne ki. Ez után ópiát-blokkoló anyagot juttatnak a szervezetbe, majd következik az elektromos kezelés és az operáció.

L. Zobin főorvos vezette magánklinikán az úgynevezett transzmodulációs blokád módszerével gyógyítanak
A pszichológus asszony azt is elmondta, hogy Magyarországról egy 22 éves fiú kijutott Moszkvába. Attila azelőtt többször is megpróbált már leszokni a heroinról, de mindig visszaesett. A Visszaút Alapítvány segítségével megkapta a kezelést úgy, hogy csak az útiköltséget kellett fizetnie. (A három nap teljes ellátással egyébként 1.500 dollár volt.)

Azóta két év telt el. Attila tiszta maradt, szakmát, jogosítványt szerzett. Rajta kívül akadt más jelentkező is, de végül ilyen-olyan okból senki nem jutott ki.

Magyarországon egyelőre nem várható a metódus bevezetése. dr. Szoboljeva Ludmilla szerint azért idegenkednek az orvosok a technika átvételétől, mert a kutatók szerint addig nincs szakmai hitele, amíg nem publikálják a módszert, amíg szaklapokban, kongresszusokon nem ismertetik.

A pszichológusnő hangsúlyozta: a moszkvai orvosok kijelentették, hogy hozzásegítenék a magyar orvosokat ahhoz, hogy megtanulják az eljárást, de nem akadt jelentkező, aki élt volna a lehetőséggel.

Kábítószer-gyógyszertani alapismeretek

A receptorok membrán-fehérjék, melyek felismerik a neuron-transzmitter molekulákat - miként egy zár felismeri a kulcsát. Neurontranszmisszió - Schlagwortokban: a neuron legszembeszökőbb tulajdonsága, hogy képes a központi idegrendszer egyik pontjából a másikba információt közvetíteni vagy fogadni. A jelzés elektromos impulzus. A szinapszis az egyetlen hely, ahol a neuronok hatást fejthetnek ki más neuronok tevékenységére. A szinapszis előtt lévő (preszinaptikus) és mögötti (posztszinaptikus) neuronok között kicsiny rés található, ez a szinaptikus tér.

Vannak olyan drogok, melyek jelentős vegyi hasonlóságot mutatnak a természetes neurontranszmitterrel és képesek annak hatásait utánozni. Egy szer, amely megváltoztatja a neurontranszmitterek tevékenységét, képes arra, hogy a rendezett szinaptikus kapcsolatban levő neuron-körök tevékenységét módosítsa, tehát megváltoztassa azt a funkciót, amelyet a kör ellenőrzése alatt tart. A végeredmény az, hogy megváltozik az a funkció, amelyet a kör az ellenőrzése alatt tart.

Nemrég fölfedeztek olyan receptorokat, melyek szelektíven rögzítik a házikender hatóanyagait; jóllehet nem azonosították őket, valószínűleg feltételezhető, hogy léteznek a szervezet által termelt olyan anyagok, melyek fiziológiai körülmények között kölcsönhatásban vannak ezekkel a receptorokkal.