Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

A sarki farkas szenved legjobban a budapesti melegtől

2007.07.17. 14:46
Rutinosan küzdenek a kánikula ellen a budapesti állatkertben, a gondozók nem esnek kétségbe egy kis forróságtól. A sarki farkas szenved a legjobban, a pingvinek bírják a meleget, a jegesmedvék fagyasztott halat kapnak, Layla, a kis orrszarvú vígan elvan a medencéjéban.

Azt a hírt kaptuk a kánikulai hőségriadó kellős közepén a budapesti állatkert egyik látogatójától, hogy a nagy meleg miatt nem engedik ki a kifutójába az intézmény egyik legkedveltebb lakóját, Laylát. Az állatkertben terjedő szóbeszéd szerint azért van szükség a rendkívüli intézkedésre, mert a kis orrszarvú bőre még érzékeny az erős napsugárzásra.

"Szó sincs ilyesmiről, bár kétségtelen, hogy még nem olyan ellenálló Layla bőre, mint egy kifejlett orrszarvúé, de azért ne felejtsük el, hogy afrikai állatról, szélesszájú orrszavúról van szó" - mondta érdeklődésünkre Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szakmai és sajtó referense, utalva arra, hogy Laylának gyárilag kell bírnia a meleget.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A több mint hárommázsás fiatal állat ahogy cseperedik, úgy tölt egyre több időt a kifutójában, a nagy melegben pedig még választhat is, hogy az előtető árnyékába húzódik kicsit, vagy csobban egyet a medencében. A látogatók legfeljebb azért láthatják kevesebbet, mert csak állandó gondozói felügyelet mellett engedik ki az orrszarvútt, pont egyes felelőtlen látogatók miatt, akik mindenfélét bedobálnak a kerítésen, veszélyeztetve ezzel Layla egészségét.

A sarki farkasnak melege van

Hanga Zoltán szerint az állatkert 140 éves fennállása alatt már meglehetős gyakorlatra tettek szert a gondozók a hőséghelyzet kezelésében, külön intézkedési tervük nincs is a kánikula idejére. A helyzetüket egyrészt megkönnyíti, hogy az állatkert a Városligetben van, ahol más a mikroklíma, mint például egy panelházas lakótelepen. Az állatok is okosabban viselkednek mint az emberek, inkább délelőtt és délután élénkebbek, a legnagyobb melegben keveset mozognak, délben ahogy azt kell: delelnek.

Az állatok kifutói is eleve az adott fajták igényeihez vannak igazítva, árnyékoló vitorlákkal, medencével és az állatok rendszeres locsolásával lehet küzdeni a meleg ellen. "A szibériai tigrisnek például ilyenkor mindig feltöltjük legalább az egyik medencéjét. Mindig megkérdezik, a pingvineink hogy bírják a hőséget. Nálunk pápaszemes pingvinek laknak, Dél-Afrikából érkeztek, szóval őket sem kell félteni, jól elvannak a vízpermetezővel" - mondja Hanga Zoltán.

A jegesmedvéknek az évszakhoz illő csemegét adnak a gondozók: jégtömbbe fagyasztott gyümölcsöt, halat kapnak a sarki állatok, bár az effajta eledel inkább időtöltésnek kiváló mint hűsölésnek, arra ott van a jókora medence, amit előszeretettel vesznek igénybe a csúcsragadozók. "A legrosszabbul a sarki farkas bírja az itteni meleget, de neki is jó árnyékos a kifutója, és van egy kis medencéje is, ahol lehűtheti magát" - teszi hozzá az állatkert sajtósa.