Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Hét és fél évet kapott a zsaroló adónyomozó

2003.03.03. 14:38
A Tolna megyei APEH adónyomozók vezetője, és három társa öt vállalkozót zsarolt meg: ha fizetnek, megszüntetik az ellenük folyó eljárást. A nyomozóhivatal vezetője első fokon hét és fél évet kapott.
Hivatalos személyként, részben bűnszövetségben elkövetett zsarolásban, okirat hamisításban, továbbá zsarolási kísérletben bűnösnek találta és börtönbüntetésre ítélte a Szekszárdi Városi Bíróság az APEH Tolna Megyei Nyomozóhivatalának egykori helyettes vezetőjét és három társát hétfőn.

Első fokon

A nem jogerős ítélet alapján az elsőrendű vádlott, a hivatal egykori helyettes vezetője, Németh Attila 7 év 6 hónap börtönbüntetést kapott. Bűnsegédeinek, Kolompár Istvánnak 2 évet, a szintén volt adónyomozó Németh Györgynek 1 év 6 hónapot, Szegedi Andrásnak pedig 5 évet kell börtönben töltenie az elsőfokú ítélet szerint. A bíróság Németh György büntetését 2 év próbaidőre felfüggesztette, Németh Attilát és Szegedi Andrást 5-5, Kolompár Istvánt pedig 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

A társaság tagjai különböző személyi összetételekben összesen 5 vállalkozót zsaroltak meg azzal az ürüggyel, hogy a nyomozó hivatalnál eljárás folyik ellenük, melyeket 200-600 ezer forint közötti összegek fejében megszüntetnek.

A vádlottak korábbi munkakapcsolat, illetve sporttevékenység révén ismerték egymást. A megzsarolt vállalkozók személyére Szegedi András adott tippeket. Olyan embereket keresett, akikről feltételezte, hogy munkájuk során követhettek vagy követhetnek el valamilyen szabálytalanságokat.

A sértettekkel találkozókat beszélt meg, melyeken hivatalos kapcsolatára hivatkozva megegyezett velük, mennyi pénzért tudná elintézni, hogy a hatóság elálljon az ellenük indult eljárás folytatásától. Voltak, akiket a meggyőzés eszközeként Németh Attila berendelt kihallgatásra, ügyükről pedig fiktív jegyzőkönyveket készített.

Inkább fizettek

A bíróság megállapította, hogy a bűncselekmények elkövetésének időszakában egyetlen megzsarolt vállalkozó ellen sem folyt eljárás, de a sértettek félve az esetleges büntetéstől, valamint attól, hogy "az APEH megyei nyomozó hivatalának helyettes vezetője bármit megtehet", inkább fizettek.

Amikor azonban Szegedi Andrást más ügyből kifolyólag, súlyos testi sértés miatt felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, megijedt, és már nem kívánt tevékenyen részt venni a zsarolásokban. Ezt követően Németh György szolgáltatta a vállalkozókkal kapcsolatos adatokat, és Kolompár István dolga volt a kiszemeltekkel való elbeszélgetés.

Súlyosbító körülmény a hivatali státusz

A társaság akkor bukott le, amikor egy zsarolást követően az egyik sértett feljelentést tett, a rendőrség pedig a pénz átvételekor tetten érte Németh Attilát, majd elfogta segédeit is.

A bíróság az elsőrendű vádlottnál súlyosbító körülményként értékelte hivatalos személy státusát, valamint azt is, hogy a tetteket bűnszövetségben, halmazatilag, hosszú időn át követte el, a másod- és a negyedrendű esetében pedig a büntetett előéletet. Mivel Szegedi András próbaideje még nem telt le, korábbi szabadságvesztésével együtt 5 évet kell letöltenie.

A tárgyalás végén az ügyész súlyosbításért, az első, a másod- és a negyedrendű vádlott enyhítésért fellebbezett, Németh György védője pedig 3 nap gondolkodási időt kért. A bíróság az ügyész indítványára a szökés veszélye miatt elrendelte Németh Attila előzetes letartóztatásának meghosszabbítását, valamint Szegedi András előzetes letartóztatását.