Sára, Márió
2 °C
6 °C

Melegtüntetés volt Zürichben

2005.06.04. 19:30
Homoszexuális férfiak és nők ezrei tüntettek szombaton Zürichben, hogy védelmükbe vegyék az azonos neműek együttélését intézményesítő regisztrált partnerséget, amelyről vasárnap szavaznak az országban.

A meleg párok kapcsolatának ezt a szentesített formáját, amely több tekintetben a házasságban élők jogaihoz hasonlókat biztosít, a parlament egy éve már jóváhagyta, és mostani elfogadtatása sem ütközik nehézségbe. Az ország összes nagy pártja mellette áll, egyedül a jobboldali populista Centrum Demokratikus Uniója ellenzi.

A tüntetés alkalmából a középjobb Kereszténydemokrata Párt elnöke, Doris Leuthard azt hangsúlyozta, hogy mindenkinek joga van a boldogságra, arra hogy esélye legyen a felelősség vállalására, hogy tiszteletben tartsák és hogy toleranciától övezve éljen.

A tüntetők színes tömege végigvonult Zürich központján, hogy azután részt vegyen a Christopher Street Day nevű ünnepségen, amelyet számos európai nagyvárosban megtartanak, főleg Németországban. Az esemény a nevét egy 1969-es tüntetésről kapta, amely egy rendőrségi razziát követett; a hatóság a New York-i Christopher Streeten megtalálható Stonewall Inn nevű melegbárban akciózott. Zürichben tizenegy éve rendezik meg a parádét.