Átveszi a terepet az okostelefon

2010.10.20. 11:49

Év végére körülbelül egymilliárd embernek lesz okostelefonja vagy táblagépe, ami ideális környezetet teremt a web mobilizálásához. Ezek a hordozható eszközök már sok szempontból egyenrangúak a számítógéppel, több százezer szoftvert képesek futtatni és jobb felhasználói élményt nyújtanak, mert a közösségi és üzleti interakciók kiegészíthetők a beépített szenzorok adataival, például földrajzi koordinátákkal, fényképekkel és egyéb információkkal.

Már most látható az adatokon, hogy a pc korszaka a végéhez közeleg. Csupán százmillióval több számítógépet adnak el, mint amennyi okostelefont, és a táblagépek piaca csak jövőre és azután lendül fel. Az alábbi táblázat azt mutatja, hogy a Gartner becslése szerint 2010-ben mennyit adnak el okostelefonból, táblagépből és pc-ből. Már csak néhány hónapot kell várni, hogy konkrét adatokkal lehessen alátámasztani a jóslatot.

 

A táblagépek piaca rohamosan bővül, a Gartner szerint jövőre 54 millió, 2013-ban már 154 millió ilyen eszközt adnak el világszerte. Az okostelefonok piaca is gyorsan fejlődik, 2009-hez képest 50 százalékos volt a bővülés. Ha így folytatódik, 2011-ben simán eladnak több mint 300 millió okostelefont.

Várhatóan a táblagépek hatása lesz a legnagyobb, mert kannibalizálják a számítógépek piacát. Vagy csak lassul a pc-piac bővülésének üteme, vagy visszaesés lesz, mert az olcsó netbook helyett sokan táblagépet vesznek. Ugyanakkor a táblagépek az okostelefonok ellen is dolgoznak, mert kevesen engedhetnek meg maguknak két hordozható eszközt.

Az átalakulás másik hatása az lesz, hogy csökken a számítógépes operációs rendszerek jelentősége, és a mobilok piacán lesz látványosabb a riválisok harca. Az alábbi grafikon azt mutatja meg, hogy a legutóbbi negyedévben miként alakult a mobil operációs rendszerek részesedése.

 

Három éve az Android és az iOS még sehol sem volt, míg a Windows Mobile az elmúlt évek visszaesése után újra erőre kaphat, immár Windows Phone 7 néven. Sokkal kevésbé izgalmas a számítógépes rendszerek piaca, a Windows 7 kezdi kiszorítani a Vistát, a Mac OS X jelenléte egyre látványosabb, és a Linux ugyanúgy nincs sehol, mint három évvel ezelőtt. A pc-s oprendszerektől az adatokat a StatCountertől vettük át.