iPhone passzol az Index olvasóihoz

2011.04.14. 10:48
Tesztünk eredménye szerint legkevésbé a Symbian illik olvasóinkhoz, viszont sokaknak fekszik a Windows Phone.

Múlt héten jelent meg az a teszt az Indexen, amit grúz tudósok bevonásával hónapokig csiszolgattunk, hogy semmilyen hiba, aránytévesztés ne maradhasson benne. A teszt végül olyan kiegyensúlyozott lett, olyan prímán sikerült minden oldalról levédenünk, hogy a kérdések mögött álló motort kormányzati utasításra megsemmisítettük, nehogy visszaéljen vele valamelyik fundamentalista terrorszervezet.

A lezárt teszt statisztikáit azonban közjegyző jelenlétében kiértékeltük, és ezek alapján elmondható, hogy a tesztet kitöltő 183 ezer olvasóink 15 százaléka Igennel felelt arra a kérdésre, hogy vonzódik-e az azonos neműekhez. Ők a világszerte ismert sztereotípia szerint az Apple vásárlói, de az iPhone ezt a csoportot leszámítva is megnyerte tesztünket 39 százalékos eredményével: az első kérdésre "nem" választ adók közül is 24 százalékhoz passzol az Apple mobilja.

A tesztünk alapján az átlagos Index-olvasóhoz az iPhone után a Windows Phone illik leginkább, 18 százalékkal. Harmadik a butamobil lett 15 százalékkal, negyedik a Blackberry, 12 százalékkal ötödik az Android, 11,7 százalékkal, utolsó a Symbian 4,5 százalékkal.

 

Érdekesség, hogy a Nokián népszerűvé vált operációs rendszert épp azok utálták a legjobban, akik Symbianról töltötték ki a tesztet: alig 2,7 százalékuk kapta saját platformját ajánlott rendszernek.

Ezt leszámítva azért lehet érezni némi következetességet: az iPhone-ról játszó olvasók 51 százaléka végül eljutott a saját platformjához, és a blackberrysek közt is a Blackberry jött ki az első helyre, 39 százalékkal. Az androidosoknak viszont nem ajánljuk az Androidot, alig 18 százalékuk jutott el saját operációs rendszeréhez, 44 százalék az iPhone karjaiban kötött ki. A Windows Mobile-ról játszók viszont kissé bizonytalanok, mert 21-21 százalékot kapott az Android és a Windows is, sürgetjük ennek a kellemetlen helyzetnek a mielőbbi megoldását.

 

Az egyébként tisztán látszik, hogy a két legnépszerűbb platform Magyarországon az iPhone és az Android: előbbiről 2554-en, utóbbiról 2231-en töltötték ki a tesztet, míg Symbianról 221-en, Windows Mobile-ról 110-en, Blackberry-ről viszont csak 98-an.