Olyan már sose lesz, mint St. Louisban

2012.04.18. 12:11

Mindössze négy magyar utazott ki 1904-ben az Egyesült Államokba, hogy részt vegyen a St. Louisban tartott harmadik újkori olimpián. Ez volt minden idők legkisebb magyar olimpiai küldöttsége, persze nem számítva ide az 1920-as és az 1984-es teljes távolmaradásunkat. Ekkor még a katonákból álló kardcsapatot a monarchia hadügyminisztériuma nem engedte indulni. A maroknyi magyar volt a torna legkisebb küldöttsége, az úszók remeklésének köszönhetően azonban mégis ötödikek lett az éremtáblázaton .

Halmay Zoltán négy évvel korábban még csak két ezüstöt nyert Párizsban, St. Louisban már két aranyat 50 és 100 yard gyorson, Kiss Géza ehhez rakott hozzá egy ezüstöt (egy mérföld) és egy bronzot (fél mérföld). A csapat másik fele atlétákból állt, Gönczy Lajos magasugrásban negyedik, ennek speciális változatában, a helyből magasugrásban ötödik lett. A negyedik versenyzőnk, a sprinter és távolugró Mező Béla helyezéseiről nincs adat.

 

A St. Louis-i csapat hatékonysága az olimpiákon hamar hatalmasra duzzadt csapatlétszám miatt megközelíthetetlen. Ha ezt tartottuk volna például a legutóbbi, pekingi olimpián, akkor 86,5 aranyat nyertünk volna. Vagy elég lett volna kimennie hat sportolónak. Mert Kínában 173 magyar sportoló nyert mindössze három aranyat.