A bajnokság elvesztése segítette aranycipőhöz Messit

2012.05.15. 15:02 Módosítva: 2012.05.15. 21:39

Az ötven bajnoki góljával friss európai aranycipős erős hajrájának köszönheti a címet. A 34. fordulóban még 41-41 gólon állt Messi és Ronaldo, majd jött a spanyol bajnoki címet végleg eldöntő meccs Barcelonában, ahol Ronaldo gólt szerzett, Messi pedig nem. A rangadó utáni, lényegében tétnélküli meccseken (négy is volt, mert ekkor pótolták be a 20. fordulót is) Messi kilenc gólt szerzett, Ronaldo viszont - hiába talált be minden mérkőzésen - csak négyet. Így álltak meg végül 50-46-nál.

Messit a szezonban elkerülték a sérülések, csak kétszer nem volt kezdő a bajnokságban. Még a harmadik fordulóban, a Real Sociedad ellen csak a hatvanadik percben szállt be, amikor két gyors góllal egyenlített a hazai csapat. Messi csereként nem tudott segíteni a katalánokon. Majd március elején sárga lapok miatt eltiltását töltötte, nélküle is nyert a Barcelona a Gijon ellen. Felfrissülve duplával tért vissza, és nyolc fordulón keresztül rendre eredményes volt a kispadozás után (nyolc meccsen 13 gól). Messi egyébként 65 percenként talált be a bajnokságban.

 

Cristiano Ronaldo munkabírása és egészsége szintén kivételes, minden bajnokin pályára lépett, egyszer nem volt kezdő, akkor a félidőben küldte őt be Mourinho, de hiába, mert kikapott a Real a Levantétól. Kétszer pedig a nyolcvanadik perc körül pacsizhatott a pályáról lekocogva a cseréjével.

Ronaldo Messinél egyenletesebben szórta a gólokat, csak tíz olyan forduló volt, amikor nem talált be, Messinek 12. (Érdekes, hogy az első tíz fordulóban háromszor is előfordult, hogy sem az argentin, sem a portugál nem lőtt gólt. Erre később már nem volt példa). Ronaldo hét mesterhármasig jutott, ötször duplázott. Messi kétszer is négyet szerzett, hatszor mesterhármast ért el, hétszer duplázott. A portugál átlagosan 73 percenként szerzett gólt.

Egyikükkel sem fordult elő, hogy ne szerezzen gólt három egymást követő meccsen. Mint említettük, Messinek volt egy olyan sorozata, amikor nyolc bajnokin zsinórban ünnepelhette a gólját. Ronaldó csak hétig jutott, igaz kétszer is.

A Barcelona erősebben függ Messi teljesítményétől, a csapat góljainak 43,8 százalékát az argentin szerezte, Ronaldo a madridiak találatainak 38 százalékát lőtte. Előkészítésben is Messi a jobb: húsz asszisztja volt, szemben Ronaldo 13-ával.

Messi 66 meccsen játszott az idényben, ezeken 77 gólt lőtt. Egy meccse van még, a spanyol kupa döntője. Ronaldo 59 meccsen 63 gólt rúgott.