Mihez volt kedvük a kisbabáknak az elmúlt években?

2013.02.22. 18:41

Évértékelőjében a miniszterelnök azt mondta, hogy 90 300 gyermek jött világra 2012-ben, több mint kétezerrel több, mint egy évvel korábban. "A kisbabáknak kedvük támadt megszületni" - mert a jövő tartogat valami biztatót.

 

Az adatokat a KSH közölte szerdán, a 2012-es csak becslés, de ezt használta a miniszterelnök is. Eszerint a gyerekszületésszám a 2010-es szintre ment vissza, de igen messze van akár a 2009-es adatoktól is.

Nézzük, hogyan alakult a népességcsökkentéstől függetlenül, ezer főre vetítve az élveszületések száma:

 

Kormányzati ciklusokra nézve nehéz összefüggéseket találni, a válság hatása talán szembeötlőbb a gyerekvállalási hajlandóságra.

A KSH egyébként ezt írta szerdán: „az előzetes adatok szerint 2012-ben több gyermek született, de a halálozások száma is némileg magasabb volt, mint egy évvel korábban. A születésszám nyolc hónapban meghaladta az előző évit, négy hónapban viszont elmaradt az egy évvel korábbitól. A legjelentősebb emelkedés április és május hónapokban átlagosan 9,4 százalékos volt, novemberben viszont közel 3 százalékos csökkenés volt tapasztalható az egy évvel korábbi születésszámhoz képest. Összességében az év folyamán 90 300 gyermek jött világra, 2 251-gyel (2,6%-kal) több mint egy évvel korábban".