Szupersok embert foglalkoztat a kormány

2013.08.27. 10:06

A foglalkoztatottsági ráta – tehát a munkában állók aránya a teljes munkaerőhöz képest a 15–74 éves korosztályban – tíz éve nem volt ilyen magas, derül ki a KSH kedden közzétett adataiból. Az arány május-júliusban 51,9 százalékon állt, és a foglalkoztatottak száma is rekord felé halad: a 3,96 millió munkában álló már jobb a 2008-as legjobb szintnél. A 15–64 éveseknél pedig 3,93 millióan dolgoznak, ami 58,7 százalékos foglalkoztatottsági rátának felel meg.

 

Csökkent a munkanélküliség is, ami már csak 10,1 százalék, szóval valamivel jobb, mint az egy évvel korábbi 10,4 százalék. Nőtt az aktivitás is, tehát többen keresnek munkát, próbálnak részt venni a munkaerőpiacon.

Látszólag tehát öles léptekkel halad az ország a fényes gazdasági jövő felé, de valójában sokkal rosszabb a helyzet. Az adatokat ugyanis erősen befolyásolja a júniusban rekordszámú 150 ezer embert foglalkoztató közmunkaprogram, és az, hogy a kormány több ponton is a munkaerőpiacra kényszeríti az embereket (nyugdíjkorhatár emelése, rokkantnyugdíjak felülvizsgálata, szociális támogatások szigorítása). A KSH többi adatából kiderül, hogy a foglalkoztatottság javulása nagyrészt az államnak köszönhető – az áprilisi részletes számok szerint az új állások kétharmadát a közszektor adta –, a versenyszférában viszont 2012 eleje óta változatlanul 1,82 millió fő körül van az állásban állók száma.