Utolérte magát az USA

2013.08.30. 11:52

Öt és fél év kellett ahhoz, hogy az Egyesült Államok elérje azt a szintet, ahol a nagy recesszió előtt volt. Ha a második negyedév teljesítményét vetítenénk ki az egész évre, akkor a világ legnagyobb gazdaságának 316 millió lakója összesen 15,7 ezermilliárd dollárt termelt volna – derült ki a tegnap közzétett adatokból. Ezzel az egy főre jutó GDP végre megugrotta 2007 utolsó negyedévének szintjét:

 

Az amerikaiak ezzel lényegesen jobban állnak, mint a másfél éves recesszióból éppen hogy kievickélt európaiak (az USA már 2009 júniusában maga mögött hagyta a visszaesést). Persze semmi sem tökéletes: a válság előtti, hosszú távú növekedési trendjétől még mindig nagyon messze van az amerikai gazdaság.

Az átlagos amerikai háztartások sem érték még el azt a gazdagságot, amit a válság előtt élveztek. Az azóta eltelt öt évben a GDP-n belül sokkal erősebbek lettek a vállalatok, amelyek soha nem látott arányú nyereséget termeltek. Gyengébbek lettek viszont a háztartások – sem az átlagos bérek, sem a kiskereskedelem nem jutottak el a válság előtti szintjükre –, és a kormány is kevesebbet költ.