Mongol-magyar mérföldkőhöz érkeztünk

2013.10.09. 16:51

"Újabb mérföldkőhöz érkezett a magyar-mongol gazdasági együttműködés" - közölte szerdán a Nemzetgazdasági Minisztérium. A közleményből sajnos nem derül ki, hogy milyen jelentős fordulat, esemény csalta elő ezt a sokat ígérő kijelentést a tárcából, az írásban megemlített fejlemények ugyanis mérföldkőnek első ránézésre nem tűnnek.

Mi történt?

  1. Már negyedszer beszélgettek mongol tárgyalókkal.
  2. A tárgyaláson az MNB-s Nagy Róza is ott volt.
  3. Megalakult a a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Mongol Tagozata
Hogy érzékeltessük a magyar-mongol üzleti kapcsolatok súlyát, íme egy grafikon a tavalyi külkereskedelmi termékforgalomról például Romániával összevetve. A Mongóliába érkező termékek forgalma sajnos annyira eltörpül a grafikonon, hogy nem alkot szabad szemmel látható oszlopot. A Mongóliából hazánkba érkező termékek forgalma ennyire sem jelentős, tavaly mindössze 1,1 millió forint volt.
 

A teljes közleményt szó szerint alább olvashatja.

"Nagy érdeklődés övezte a 2013. október 8-án a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Mongol Nemzeti Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett Magyar-mongol Üzleti Fórumot Budapesten, amely a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával valósult meg. Az üzleti fórum a kétoldalú gazdasági vegyes bizottság negyedik ülését követően rendezték meg. Az eseményen Dr. Parragh László, az MKIK elnöke, Szatmáry Kristóf, az NGM gazdaságszabályozásért felelős államtitkára és a Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság (GVB) magyar társelnöke, Oyun Sanajasuuren mongol környezetvédelmi és zöldfejlesztési miniszter asszony, a GVB mongol társelnöke, valamint Dr. Nagy Róza, az MNB főigazgatója tartott köszöntőt.

A felszólalók ismertették a Magyar-Mongol Gazdasági Vegyes Bizottság budapesti ülésének eredményeit, kiemelve a kétoldalú gazdasági kapcsolatok bővítésének számtalan lehetőségét. A rendezvény során a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara képviselői is együttműködési megállapodást írtak alá a Mongol Nemzeti Kereskedelmi és Iparkamara képviselőivel. Az üzleti fórumot követően megalakult a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Mongol Tagozata, amely az üzleti kapcsolatok bővítését szabta legfontosabb feladatának."