700 ezerrel kevesebben leszünk 2060-ra

2015.05.12. 17:28

Megjelent az Európai Bizottság népesség elöregedéséről szóló jelentése. Az derül ki belőle, hogy a becslések alapján az EU népessége 2050-ig nagyjából öt százalékkal fog nőni. Ha ez bejön, ekkor 526 millió lakosa lesz az uniónak. Ezt követően viszont csökkenni fog a népesség: 2060-ra így nagyjából 523 millió ember fog élni az EU-ban. Ez viszont csak akkor lesz így, ha a migrációs trendek az Európai Bizottság becsléseinek megfelelően alakulnak majd.

A jelentés Magyarországgal kapcsolatban is tesz megállapításokat. Az derül ki belőle, hogy 2060-ra Magyarország lakossága 700 ezerrel kevesebb lesz, mint most; csaknem minden harmadik magyar 65 év feletti lesz, de hosszabb ideig is fog élni az átlag magyar és úgy is egyre többet kell majd öregségi ellátásokra költeni, ha nehezebben lehet majd ilyen pénzekhez jutni.

Tagállamonként erősen változik, hogy milyen trend várható a népesség változásában. Miközben az EU teljes népessége növekedni fog, a tagállamok egyik felében csökkenni fog a népesség. Ide tartozik Bulgária, Németország, Észtország, Görögország, Spanyolország, Horvátország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovénia és Szlovákia. A többi tagállamban népességnövekedést vár a Bizottság.