Vészesen töpörödik Magyarország

2015.07.10. 13:19

2060-ra a magyar népesség száma kétmillióval csökken, és a legalább 65 évesek aránya megközelíti majd az egyharmadot, derül ki a KSH Népességtudományi Kutatóintézet által kiadott Demográfiai Portré 2015 című kötetből.

  • A kutatás szerint a külföldi állampolgárságú bevándorlók száma az utóbbi években enyhén csökkent Magyarországon, de 2011-től jelentősen megnőtt a külföldön született bevándorló magyar állampolgárok száma, ők jellemzően egyszerűsített honosítással kaptak papírt.
  • A menedékkérők száma 2013-tól Magyarországon megnőtt, de a menekültként elismert vagy más nemzetközi védelmi státust kapottak száma nem érte el az évi 500 főt. A menedékkérők többsége csak tranzitországnak tekinti Magyarországot és inkább Nyugat-Európa felé tart.
  • Az európai országokban tartózkodó magyar állampolgárok száma évről évre nő, 2014 elején 330 ezer körüli volt, ami három és félszerese a 2001-es adatnak. E csoport 38 százaléka Németországban, 23 százaléka Nagy-Britanniában, 14 százaléka pedig Ausztriában élt. 

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint egyébként a magyar lakosság az unió teljes lakosságának két százalékát sem éri el, a németek vannak a legtöbben.

uniolakossag

Az elöregedő magyar társadalmat jól mutatja az alábbi ábra is, többen halnak meg, mint ahányan születnek. A probléma egyébként nem minden uniós országban jellemző, az ír, ciprusi és luxembourgi népesség például nő, ahogyan a francia, brit és svéd lakosság is egyre népesebb.

uniohalal1