Egyre lejjebb csúszik Magyarország

2015.09.30. 07:58

Három helyet rontott Magyarország a Világgazdasági Fórum versenyképességi rangsorában, így a 63. helyre került, az EU ötödik leggyengébb tagállamaként. Ezzel a ország az Európai Unió 24. legversenyképesebb állama, csak Ciprust (65.), Szlovákiát (67.), Horvátországot (77.) és Görögországot (81.) előzi meg.

WEF, Kopint Tárki
WEF, Kopint Tárki

Magyarország az utóbbi évtizedben sokat csúszott lefelé a rangsorban és 4 éve nem tud elmozdulni a 60. hely környékéről. Probléma a gazdaságpolitikai instabilitás, a korrupció, a túlzott bürokrácia, a kormányzati transzparencia hiánya, a támogatások elosztása. Az oktatás színvonala messze elmarad a világ élvonalától, az adóterhek világszintű összehasonlításban is magasak. Az ország nem tudja megtartani a képzett állampolgárokat, a fejlettséghez képest nagyok a jövedelmi egyenlőtlenségek.

Az alacsony kamatok ellenére nagy a nem teljesítő hitelek aránya, kockázati tőke befektetések pedig szinte alig léteznek. A hazai cégek jellemzően nem állítanak elő nagy hozzáadott értéket, az ország leginkább munkaerejével vesz részt a globális termelési láncokban - összegzi a Kopint-Tárki a Világgazdasági fórum jelentését.

  

Szintén elkeserítő, hogy míg az utóbbi néhány évben versenytársaink, Szlovákia, Csehország, Románia erősen belehúztak és egyre jobb helyezéseket érnek el a rangsorban, addig Magyarország egy helyben toporog. Akárcsak Lengyelország, annyi különbséggel, hogy ők húsz hellyel előttünk teszik ugyanezt.