Soha nem került még ennyibe a terrorizmus

000 ARP4340068
2015.11.18. 06:52

Soha nem volt még olyan magas a terrorizmus globális gazdasági költsége, mint 2014-ben - erre jutott elemzésében idei jelentésében az Institute for Economics and Peace nevű agytröszt. Az amúgy rengeteg érdekes és eléggé lelombozó adatot tartalmazó Global Terrorism Index 2015 szerint

tavaly 52,9 milliárd dollár volt a terrorizmus globális költsége

A szervezet szerint utoljára 2001-ben járt ehhez közel a mutató, de még akkor sem volt ilyen magas, vagyis még sosem került ennyibe a világnak a terrorizmus

Ráadásul az intézet elég konzervatívan számol, ez az 52,9 milliárd leginkább csak a terrorista támadásokban elhunytak vagy megsérültek kieső bérét és a családjuk extra költségeit tartalmazza, de például a támadások utáni megsokszorozott biztonsági költségeket és egyebeket nem. 

 

A valódi költség, ha beleszámolnánk minden közvetett hatást, ahogy a terrorizmus visszahúzza gazdaságot, valószínűleg ennél sokkal magasabb. Azt például ebbe a mutatóba nem számolták bele, hogy világszerte a biztonsági erőkre 117 milliárd dollárt költenek az államok, ennek a 70 százalékát csak az USA költi a biztonsági szolgálataira.  

A jelentés azt is megjegyzi, hogy bár a terrorizmus emberileg szörnyű, gazdaságilag pedig elég káros dolog, a többi erőszakos bűncselekményeknek 32-szer, a gyilkosságoknak pedig 13-szor akkora a gazdasági költsége, mint a terrorizmusnak.