A disznóhús után a tej, a tojás és a csirke áfája is 5 százalékra csökkenhet jövőre, és az éttermi szolgáltatások áfáját is 18 százalékra csökkenhetik Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdai bejelentése alapján.

Az ábrán az látható, hogy a KSH legfrissebb, 2015-ös adataihoz képest legfeljebb mennyi pénzt spórolhatna az átlagmagyar az áfacsökkentéssel. Mindez persze csak egy elméleti számítás, mert a valóságban biztos, hogy a termelők és kereskedők nem érvényesítik egy az egyben az áfacsökkentést az árakban, hanem egy részét lenyelik, mint tették azt számos korábbi esetben.
És természetesen a számolás már csak azért is csak elméleti, mert a KSH legfrissebb adatai csak 2015 első felére vonatkoznak, az áfacsökkentés meg csak jövőre jön.
Hogyan jött ez ki?
A tej és a tejtermékek áfája már eddig sem 27, hanem 18 százalék volt, ezért némileg pontatlan a számításunk, mivel a KSH a tejet, a tejtermékeket és a tojást egy kategóriába számolja. Az egyszerűség kedvéért úgy számoltunk, mintha a tojás áfája is 18 százalék lett volna eddig.
A nagyságrendet ugyanakkor érzékelteti: ha ezek mellett az árak mellett érvényesülne az áfacsökkentés, és az egy az egyben lecsapódna a fogyasztói árakban, összesen 745 forint maradna havonta egy átlagos magyar zsebében.
Rovataink a Facebookon