Oktatásra kicsit több, közlekedésre sokkal több jut jövőre

2016.04.28. 06:56

Szinte minden nagyobb területre egy kicsit többet szán a kormány 2017-ben, mint az idén, ez derült ki a kedden benyújtott költségvetés számaiból. Így is van pár terület, amire kiemelkedően több jut majd jövőre, mint az idén.

Összességében 2 ezer milliárd forinttal több pénzt oszt szét a különböző állami funkciók között a költségvetési javaslat,  13 462 milliárd helyett 15 439 milliárdot.

A költségvetés központi alrendszerének konszolidált funkcionális kiadásaiból kiderül, hogy milyen állami funkcióra mennyit akar költeni a kormány. A számokból az látszik, hogy az államadósság-kezelésen kívül szinte minden funkcióra több pénzt irányzott előre a költségvetési törvény javaslata, pár kisebb területen pedig nagyjából annyit akar költeni a kormány, mint az idén. 

 

A 2017-es költségvetés nagy nyertese a közlekedés és távközlés, erre jövőre 471 milliárd forinttal több jut majd, mint az idén, de többet különített el az NGM a kormány "egyéb gazdasági tevékenységeire" is, erre 2017-ben 1095 milliárd forint jut, 394 milliárddal több, mint 2016-ban. 

Több pénzt javasol még a költségvetés többek között:

  • oktatásra, amire 1618 milliárd jut, 261 milliárddal több, mint idén;
  • egészségügyre 1447 milliárdot, 164,4 milliárddal többet;
  • rendvédelemre és közbiztonságra, 196 milliárddal többet.

Több jut ezen kívül az általános közösségi szolgáltatásokra, ami nagyrészt azokat a tételeket takarja, amit az állam a saját működésére, vagyis a törvényhozó és végrehajtó szervekre, költségvetési szolgáltatásokra és külügyekre szán. Erre jövőre 1487 milliárd forintot irányoz elő a költségvetés, 84 milliárddal többet, mint amit idén költ magára az állam. 

A változások abban is meglátszanak, hogy a költségvetés hány százalékát költené a kormány az egyes területekre. Százalékosan az állam gazdasági funkcióiban látszik a legnagyobb változás, erre az idei 15,6 százalék helyett a költségvetés 20 százaléka jut majd, ezt a közlekedésre és az egyéb funkciókra szánt extra dobja meg. A rendvédelemre a költségvetési források 4,2 százaléka helyett 5, oktatásra 10,1 helyett 10,5 százaléka jut. Az egészségügyre fordított pénz aránya viszont annak ellenére csökken 9,5-ről 9,4 százalékra, hogy amúgy több pénzt költene erre a kormány.