Ugyanott dolgozik a lengyel és a magyar Angliában?

2016.07.27. 07:09
14 hozzászólás

Legfeljebb majd kimegyek Londonba mosogatni - így hangzott az elmúlt években a magyar fiatalok egy részének a B-terve arról, hogy mi lesz, ha mondjuk az egyetem befejezése után nem kapnak valami neki tetsző munkát Magyarországon. De tényleg mosogatnak meg pincérkednek a magyarok Angliában? És vajon keményen kell küzdeniük azért a sok mosogatói és pincéri állásért a lengyel és bolgár kivándorlókkal?

A válasz nagyon tömören kábé és nem igazán, de ennél bonyolultabb a dolog.

A kérdésre az MTA friss, Munkaerőpiaci Tükör 2015 című kiadványában ad hosszabb statisztikákkal alátámasztott választ Chris Moreh, a Southamptoni Egyetem népesedéstudományi központjának kutatója. 

Moreh tanulmánya a brit statisztikai hivatal negyedévi munkaerőpiaci felmérése alapján vizsgálja, hogy milyen szektorokban dolgoztak a bevándorlók Nagy-Britanniában 2007 és 2015 között. Ebből először is az látszik, hogy a magyarok és a más, 2004 óta csatlakozott kelet-európai országokból odavándoroltak döntő többsége dolgozik, az aktívak aránya a magyaroknál 82,5, a többieknél 80 százalék. Hivatalosan csak a kinti magyarok 4,7 százaléka munkanélküli, a rajtuk kívül nem aktívan dolgozó 12,8 százalék vagy tanuló, vagy háztartást vezet, vagy nyugdíjas. 

No de a nagy kérdés:

Tényleg mosogatnak és felszolgálnak a magyarok? Hát, arányaiban a legtöbben, a minta 26,5 százaléka igen, vagy legalábbis a vendéglátásban dolgozik.

De ezen kívül viszonylag sokan dolgoznak a kereskedelemben, az ingatlanpiacon (nem az építőiparban, ott nem olyan sokan), és az egészségügyben. 

 

Ez önmagában annyira azért nem meglepő, az viszont érdekes, hogy ez eléggé eltér attól, amit a más keleti uniós tagállamokból érkezők, vagy úgy általában a bevándorlók csinálnak. A többi 11 2004 után csatlakozott országból érkezők legnagyobb arányban a feldolgozóiparban dolgoznak, vagyis közel negyedük gyári melós. A magyaroknál jóval nagyobb arányban dolgoznak az építőiparban, viszont sokkal kisebb arányban dolgoznak a vendéglátásban vagy az egészségügyben. 

Megint más területekre mennek az EU-n kívülről érkező külföldiek, akiknek 18,9 százaléka az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozik, a vendéglátásban viszont csak 10,3, az iparban pedig 8,2 százalékuk talált munkát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?